Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mi volt 1956, barátom?

mi volt 2

Adorján András címbéli verse felel a fenti kérdésre: „ (…) Elfelejtetted a Tettet? Amikor a semmiből sok ember Valamit teremtett (…) hogy mi volt ez a Valami: ez a szabadság…”

Ezekkel a gondolatokkal készült október 22-én, a forradalom előestéjén az Ady Endre Líceum IX–XII-es diákjainak egy csoportja, hogy közösen megemlékezzenek testvériskolájukkal, a budapesti Álmos Vezér Gimnázium tanulóival az 1956-os forradalom és szabadságharcról. A Rákóczi Szövetség diákutaztatási pályázatán elnyert anyagi támogatásnak köszönhetően 47 diák és kísérőtanáraik vehettek részt az ünnepi megemlékezésen a budapesti iskolában. Az adysok az alkalomhoz illő zenés irodalmi műsort mutattak be. Naplótöredékek, visszaemlékezések és a szabadságharc ihlette versek és dalok idézték fel a forradalmi napok eseményeit. A műsor, amelyet alulírott és Apáti Tímea tanárnők állítottak össze a Szózat eléneklésével ért véget. Ezt követően  a Fiumei úti temetőbe látogattak, ahol az 1956-os emlékműnél közösen koszorúztak, és a megemlékezést a Himnusz eléneklésével zárták.

A nap folyamán a diákok megtekintették a forradalom és szabadságharc egykori néhány helyszínét, így a magyar rádió épületét, a Műegyetem központi épületét.

Október 23-án, Nagyváradon, az Ady-líceum dísztermében az előadást ismét bemutatták, és gyertyát gyújtva emlékeztek meg az 56-os eseményekről.

Fleisz Judit

Nagyvárad