Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mi lesz az elhagyott állomásépületekkel?

A szállításügyi minisztériumhoz fordult Derzsi Ákos a bezárt vasútállomások lepusztult épületei ügyében.

mi lesz

„A Bánffyhunyad–Nagyvárad vasútvonalon, főként a Bihar megyei szakaszon több olyan vasúti megállóhely és kisebb állomás található, amelyek évekkel ezelőtt elvesztették rendeltetésüket, épületeik rendkívül elhanyagolt állapotban vannak, és jegyiroda sem működik már ezekben. Ezek az állomások a vasúti infrastruktúra megreformálását és privatizálását célzó politikák eredményeként szűntek meg. A hozzájuk tartozó ingatlanok a közvagyon részét képezik, de bezárásuk óta az illetékes hatóságok semmilyen stratégiát nem dolgoztak ki arra, hogy mihez kezdenek az egyre romló állapotú épületekkel. Ezért interpellációban fordultam Alexandru Răzvan Cuc szállításügyi miniszterhez, arról kérve írásos tájékoztatást, milyen tervei vannak az általa vezetett tárcának a helyzet rendezésére” – nyilatkozta Derzsi Ákos Bihar megyei szenátor hétfőn, azt követően, hogy iktatta a szállításügyi miniszternek címezett dokumentumot.

Mint mondta, tíz éve, 2008-ban már jelezte a vasúti infrastruktúrát fenntartó román államvasutaknak (CFR SA-nak), hogy megoldást kell találni az említett állomások helyzetére. A hatóság válaszában akkor azt közölte, a használaton kívül helyezett vasúti ingatlanokat le fogják bontani és az azt övező területeket ki fogják takarítani, ám az ügyben azóta sem történt előrelépés, és az épületek állapota tovább romlott.