Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mi legyen vakációban a gyerekkel?

Itt a nyári vakáció, és sok szülőnek bizony komoly gondot jelent gyermekük felügyelete, mert nekik ekkor is dolgozniuk kell, ha pedig szabadságot vesznek ki, az is csak egy töredékét fedi az iskolai szünetnek. Kénytelenek hát a gyereket egyedül hagyni otthon lakáskulccsal és néhány jó tanáccsal ellátva, amit többnyire „el is felejt” a kicsi, amint a szülő kilépett az ajtón. Még a hetvenes-nyolcvanas években terjedt el a kulcsos gyerek fogalma, és sajnos a probléma most is aktuális. Wéber Csilla pszichológussal beszélgettünk e témáról.

mi legyen (1)

Ki tud messzebbre dobni, gyorsabban pörögni a hintán? Vagy éppen ki mer fejest ugrani a tó jéghideg vizébe, esetleg beúszni a folyó közepéig? Számtalan hasonló veszély fenyegeti az egyedül hagyott gyerekeket, és Wéber Csilla szerint elsősorban a kisiskolásokat, akik otthon önállóságra való törekvésükkel akár tüzet is okozhatnak, mert például meg akarják melegíteni az ebédet a gáztűzhelyen, vagy éppen a számukra tiltott cigarettázást próbálják ki egy gyufával. „A nyári vakáció sajnos mindig óriási problémát jelent a szülőknek, Elsősorban az I–V. osztályos gyerekekkel van a fő gond, és azzal, hogy kire bízzuk őket. Javaslom a családon belüli megoldást, hiszen nem mindenki engedhet meg magának nyári táborozásokat, mert ezek ára igen borsos” – fogalmazott a pszichológus. Mint hozzátette, fontos a gyermek felügyelete. Amennyiben lehetőség van rá, a szülők például felváltva vehetik ki a szabadságukat, de akár egy családi baráttal is megoldható ugyanez úgy, hogy gyermekeik felváltva alszanak egyik vagy másik családnál. Ilyenkor a nagyszülők, főleg a vidéken élők is szóba jöhetnek, hiszen ők ritkábban látják unokáikat, és örülnek a nagy találkozás lehetőségének.

mi legyen (4)

Wéber Csilla azt is hangsúlyozta, hogy amennyiben a szülő a vakációban együtt van a gyermekével, akkor nagyon fontos, hogy minél többet beszélgessenek, egy-egy történettel, példával és ne tiltásokkal nevelje a kicsit felelősségtudatra, és arra, hogy legyen életcélja. Ez a módszer kiváló önismeret- és személyiségfejlesztés, mert fontos, hogy amikor a gyerek társai viccből belerángatják egymást a veszélyesebbnél veszélyesebb helyzetekbe, akkor gyermekünk józan ésszel ellent tudjon mondani. Mert ehhez is bátorság kell, és az a tudat, hogy nem attól lesz valaki menő, ha például fejest ugrik a tóba, hanem attól, hogy felelősségteljes és nemet tud mondani a veszélyes helyzetekben. Persze az sem jó, ha a gyerek egész nap a számítógép előtt ül, mert a világhálónak is megvannak a veszélyforrásai. A szülővel való kommunikáció pedig azért is lényeges, mert ezáltal a gyermeknek van egy képe a felnőttek életéről, gondolkodásmódjáról, és mindez kihat majd a jövőjére. „Akikkel nem beszélgetnek a szüleik, azoknak ez kihat az életére, és nem fejlődnek felelősségteljes, dolgozni szerető felnőttekké” – fogalmazott a pszichológus.

Wéber Csilla szerint amennyiben nem tudjuk megoldani a családon belül a gyermekünk felügyeletét, akkor, minthogy kulcsot akasszunk a nyakába, legalább egy szomszédot kérjünk meg arra, hogy napközben párszor „nézzen rá”.

Sükösd T. Krisztina