Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mi kerül a húsvéti asztalra?

Nagyhét közepe táján már a legtöbb háziasszony tudja, de legalábbis tervezi, milyen menü kerül, kerüljön a húsvéti ünnepi asztalra. A piacokon, boltokban, nagyáruházakban megkezdődött a húsvéti bevásárlás, ám ezt a jelek szerint a legtöbben szokásosan a hétvégére fogják időzíteni inkább.

mi kerul (2)

A boltok polcain már napok óta virítanak a csokitojások, -nyuszik, -csibék, -bárányok és egyéb fantáziafigurák minden árban és minden méretben. Vannak első osztályú csokoládéból készült húsvéti figurák is, de a legkapósabbak mégis az olcsóbb, gyengébb minőségű édességek. Láttunk 1 lejtől 15 lejig csokitojásokat a boltok polcain, de akadt 35 lejes dobozolt belga különlegesség is eben a felhozatalban. Bár ezek a figurák mind csokoládéként vannak feltüntetve, nem árt tudni, hogy az étcsokoládénak legalább 35 százalék kakaót kell tartalmaznia, ebből legalább 18 százalék a kakaóvaj és legalább 14 százalék a zsírmentes kakaó szárazanyag. Tejcsokoládé esetén legalább 25 százalék kakaót kell tartalmaznia a csokoládénak. Amelyik termék e feltételeknek nem felel meg, az csokoládénak nem nevezhető. Persze az ünnepi kavalkádban a legtöbben nem figyelnek arra, mennyire csokoládé a csokoládé, azonban a romlandóbb élelmiszerekkel érdemes ügyelni. A húsvéti sonka a másik kelendő termék ilyenkor. A legtöbb nagyáruházban kedvezményesen kínálnak különféle füstölt sonkákat. Mint az eladóktól megtudtuk, a váradi boltokban most a legkeresettebbek az előre megfőzött, füstölt sonkák, ezt 21 lejes kilónkénti áron láttuk tegnap. Füstölt, nyers sonkát is sokan vettek, ennek kilónkénti ára 26–29 lej.

A tojást minden olyan boltban, ahova benéztünk, egységesen 50 baniért kínálták, az eladók azt állították, ez az ár nem lesz nagyobb a húsvétot megelőző napokban sem. A tojásfestékek, tojásra ragasztandó díszítések kínálata is óriási, egy eladótól azonban megtudtuk, évről évre kevesebb fogy a tojásfestékből, ugyanis manapság szívesebben veszik meg sokan a csokitojásokat a locsolóknak, semmint festegetéssel bajlódjanak. A pékségekben, cukrászdákban már elkezdték leadni a rendeléseket. A húsvéti kalácsok, bejglik, töltött kiflik a legnépszerűbbek. A napokban megrendelt süteményeket szombat délig készítik el a pékségek a megrendelőknek. A piaci árusok elmondták, ezekben a napokban jelentősen több töltikelevél, sóska fogy, melyek a népszerű tavaszi töltikéhez szükségesek, de kelendőek a virágok is, amelyek az ünnepi hangulat kialakításában játszanak fontos szerepet. A húsvét tradicionális étke, a báránysült sem került le az ünnepi menüről. Az Őssi piacon nyílt bárányvásáron azonban valószínűleg hétvégén lesznek többen, a tegnap igen gyér volt a felhozatal és az érdeklődés is.

A fogyasztóvédelmi felügyelők a rendőrséggel közösen folyamatosan vizsgálják a boltokban és piactereken kapható áruk minőségét és eredetét. Az elmúlt egy hét alatt 50 boltot és 32 szállítót ellenőriztek, de a húsvéti bevásárlási csúcs közeledtével a piaci és bolti razziák gyakoribbak lesznek.

Szőke Mária