Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Mi itt csapatban gondolkodunk”

„Hodosi születésű vagyok, ott is maradtam. A múlt rendszerben, amikor én családot alapítottam, mindenki menekült a faluból. A város és a külföld csábítása nagy volt. Én akkor azt mondtam, hogy ha a szülőföldemen nem tudok boldogulni, akkor talán sehol sem fogok” – meséli KENDI DEZSŐ. Szalárd alpolgármesterének gyermekei szintén Hodoson tervezik a jövőt, s lánya révén immár két unokának is örvend. Egy igazi lokálpatrióta, akibe a helyi közösség és a családja oltotta szülőföldjének szeretetét.

mi itt 2 - Kendi dezso 

„Azt vallom, hogy a legutolsó kis faluban is meg tud élni az ember, természetesen kemény munkával. De a szülőföld szeretete sokszor nagyobb marasztaló erő, mint az, amelyik az elvándorlásra készteti az embert. Azok az emberek, akik keményen dolgoznak, Szalárd községben is jól meg tudnak élni, és olyan életkörülmények teremthetők, amik városon is nehezen” – mondja az alpolgármester, aki kiemeli: az önkormányzat is igyekszik megteremteni azokat a lehetőségeket a községbelieknek, hogy semmiben ne szenvedjenek hiányt. Például az iskolák, az óvoda olyannyira rendben van, hogy bármikor felveheti a versenyt a nagyvárosi tanintézetekkel.

„Mi itt csapatban gondolkodunk, és ezen van a lényeg. Azért dolgozunk, hogy az életkörülmények javuljanak. Óriási hátrányt kell ledolgoznunk. Tizenkét éve szinte ugyanaz a csapat vezeti a községet. Mindig azt mondom, tizenkét esztendő nagy idő, de ha egy település fejlesztéséről van szó, akkor már nem annyira. Ha visszagondolunk a jó tíz évvel ezelőtti községre, vagy Hodosra, látszik a munkánk eredménye. És ez kárpótol bennünket. Amikor látjuk, hogy az emberek is értékelik a munkánkat, akár csak egy jó szóval, amikor azt mondják, nem gondolták valaha, hogy ezt vagy azt megérik, akkor az sok erőt ad” – magyarázza az alpolgármester.

Kendi Dezső lokálpatriótának tartja magát, és amint beszélgetünk, erről mi is meggyőződhetünk. Mint mondja, ez helynek, a családnak, a barátoknak, a szomszédoknak, egyszóval a jóembereknek köszönhető. „Mindig dicsekedve mondom el, hogy a hodosiak másabbak, mint a környékbeli emberek. Jobban összefognak, tehát ha valamit meg kell csinálni, akkor sosincs abból gond, hogy kivel lehet összefogni, és nem néznek oda annak, hogy egy-két órát dolgozni kell valakinek, vagy akár a közösségnek. Vannak testvértelepüléseink, ahová rendszeresen ellátogatunk és nagyon jól érezzük magunkat, de amikor eltelik két nap, engem nem lehetne ott tartani, vágyom haza”.

Az alpolgármesternek a vadászat a hobbija, ő a helyi vadászegyesület elnöke. A 2009-ben megalapított magán vadásztársasághoz mintegy 25 ezer hektáros vadászterület tartozik. Az alapítókon kívül vannak egyesületi tagjaik, és bérvadásztatást is vállalnak külföldiekkel. A törvények szerint minimum két vadőrt állandó jelleggel foglalkoztatniuk kell, valamint a szentimrei halastó is az egyesület kezelésébe tartozik, és ott egy halőrt alkalmaznak. A területek karbantartásának és a személyzet fizetésének, valamint a szolgálati autók költségének előteremtésében nagy segítséget jelent a bérvadászatok megszervezése – magyarázza Kendi Dezső.

 

B. B.