Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mi döntsük el a holnapunk

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára készített verses-zenés megemlékezéssel látogattak el a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpontba a Mihai Eminescu Főgimnázium diákjai, az Iskola Másként program keretében. A X. H és XI. H osztályok tanulói Samarjai Enikő magyartanárnő felkészítésében örvendeztették meg az otthonban lakó szépkorúakat, az emberi szellem szabadságáról, a hősies helytállásról szóló meghatóan szép, lírai szövegekkel és dalokkal.

mi dontsuk el 3

A műsor nyitányában Szentjobbi Vivien és Varga Richárd elevenítették fel az 1956-os forradalom eseményeit, majd több egyéni és csoportos produkció is elhangzott. Varga Izabella, Visky Miriám, Kovács Csenge, Elek Miklós és Kupás Ákos több közismert slágert is előadott, amivel az idősek jól tudtak azonosulni. Előadásukban felcsendült többek közt Koncz Zsuzsa Ha én rózsa volnék és Máté Péter Hazám című dala, valamint egy részlet az Egri csillagok musicalből.

Kelemen Lilla mély átéléssel szavalt részletet Márai Halotti beszédéből, Visky Miriám pedig sok idős szemébe könnyeket csalt, mikor önmagát zongorán kísérve az egyik legismertebb magyar Cohen-feldolgozást, Zorán Volt egy tánc című dalát interpretálta, gyönyörűen. A lírai részleteket egy rövid drámai produkció egészítette ki: a XI. H osztály tanulói Mi döntsük el a holnapunk címmel rövid életképek kiragadásával idézték meg a forradalmat úgy, ahogy azt az utca embere megélte ’56-ban. Az előadás végén az otthon lakói köszönetet mondtak a produkcióért, amely sok emléket és érzelmet megmozgatott az idősekben és hangsúlyozták, a jövőben is szeretettel visszavárják az eminescus diákokat.

Szombati-Gille Tamás