Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mi az, ami emberré tesz?!

Olvasom a magyarrá lett bukaresti román lány esetét. Kirívónak, furcsának, egyedinek is mondhatnám, de a leghelyesebb talán, ha azt írom, hogy esetében értelemszerű. Ő maga sem tagadja, sőt világgá hirdeti, hogy románból magyarrá lett! Van ez fordítva is, nem is ritkán! De románból magyar?! Kérdezni lehet, hogy ez értelemszerű, természetes? Vissza is lehet kérdezni, hogy az mennyire értelmes, hogy magyar fiatalok elveszítik nemzetiségüket, beolvadnak? Mert valójában mindkét esetben az ok és okozat ugyanaz, ellentétes értelemben! Ugyanis amíg a román lány, igaz, a zenén keresztül, de kapcsolatba került a magyar kultúrával, addig a magyar épp azért veszíti el magyarságát, mert megszakítja kapcsolatát szinte mindennel, ami magyar kultúra, szellemiség.

Persze sokan fintorognak Zámbó Jimmy zenéjére, de a „mánele” nem szúrja a fülüket, sőt! Roxana Tudor, mert róla van szó, nem szégyelli a magyar népzenét is hallgatni, a magyar népi jellegzetességekkel ismerkedni, ami számára a tudást, a magyar néplélek megismerését jelenti. Hogy kevesen viszonyulnak így a magyar értékekhez? Igen kevesen, még a mieink közül is! Nem is csoda, hogy elnyeli a szürkeség világa őket. Roxána alig ismerve a nyelvet ráérzett annak szépségére, a magyar lélek finom rezdüléseire. Mindez idegen bukaresti közegben, ahol a magyarokat a gyűlölködő politikusok szövegeiből és a félretájékoztató médiából ismerik. Csak jót és szépet nyilatkozik, zenéről, versekről, és vajon hány magyar tudja, ismeri Brahms vagy Erzsébet királynő (Sissi) kötődéseit a magyar néplélekhez?! Vagy mi is a Gesta Hungarorum? Ő mindezeket tudja és érti is, hiszen rálátása van arra, amire sok magyarnak nincs!

Igen, vannak mások is, Mihai Tudose, aki székelyeket lógatna. Meg van Szabó Ödön, aki megosztja, leárulózza a nem pártjára szavazó magyarokat.

Ki is Roxana, magyar vagy román? Aki olyan közel áll a magyar kultúrához, mint ő, vajon kicsoda? És azok, akikre szavazni kellene? Akikhez olyan messze a magyar kultúra, mint Makó Jeruzsálemhez, vajon őket hogyan és minek lehetne meghatározni? Mi teszi emberré a Bukarestben élő román Roxánát és némberré a Bukarestben kufárkodó magyar politikust? Nyilván a kultúra az, ami van vagy nincs! És a szimpátia, az érdeklődés az egyetemes emberi, és esetünkben azon belül a magyar kultúra felé. Csakhogy amíg Roxánát nemzettársai gyanakvással, értetlenül figyelik, addig Ödönt övéi értik, megértik. Ilyen ez a világ, van ember, aki övéi között társtalan, másokra meg úgy ragadnak, mint a kosz, a hasonszőrűek.

Gábor Ferenc,  Köröstárkány