Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Mi a szeretet önkéntesei vagyunk”

A Romániai Máltai Szeretetszolgálat fennállásának 25. évfordulója alkalmából bemutatták Nagyváradon Puskás Bálint, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat tiszteletbeli elnökének, volt alkotmánybírónak A szeretet szolgálatában című kötetét, amely a szervezet negyedszázados fennállásának állít emléket, csokorba szedve annak tevékenységét és legszebb pillanatait.

Meleg Vilmos, Földes Béla, Puskás Bálint és Bruncsák Gyöngyi

Meleg Vilmos, Földes Béla, Puskás Bálint és Bruncsák Gyöngyi

A szombati eseménynek a váradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ adott otthont, melynek múzeumterme megtelt a máltai szeretetszolgálat égisze alatt dolgozókkal, önkéntesekkel, támogatókkal és barátokkal. Az eseményen jelen volt Böcskei László római katolikus megyés püspök is. A szerzőt Bruncsák Gyöngyi, a máltai szeretetszolgálat nagyváradi szervezetének elnöke köszöntötte, de jelen volt dr. Földes Béla, a helyi szervezet előző elnöke is, a kötetből pedig Meleg Vilmos színművész olvasott fel részleteket.

A szerző dedikál

A szerző dedikál

„A szeretet és a segítség nevében gyűltünk össze” – köszöntötte a jelenlévőket Bruncsák Gyöngyi, majd Csaba testvért, ferences szerzetest idézte: „A jótett, a szolgálat legyen a ruhánk, mindennapi viseletünk, és ne várjunk érte tapsvihart és üdvrivalgást” – tehát csendben dolgozzunk, és segítsünk, ahol tudunk – összegezte Bruncsák, aki a könyv bemutatása előtt a váradi szervezet tevékenységéről is beszámolt. Hangsúlyozta, hogy önkénteseik szerencsés helyzetben vannak, mert Nagyváradon mind a katolikus, református, evangélikus egyház, mind nagyon sok civil szervezet nyújt segítséget a rászorulóknak, azonban ezen a téren is jó lenne egy kicsit összefogni. Jobb kommunikáció, koordinálás révén például elkerülhető lenne rendezvényeik egymásra szervezése. Az elnök kitért arra is, hogy beindítják a „Mindennapi kenyerünk” elnevezésű programjukat, melynek keretében ingyen kenyeret – hetente egyelőre százat – osztanak ki a rászorulóknak, elsősorban idős embereknek. A könyvből bejövő adományokat a szerző beleegyezésével erre a célra fogják fordítani. Ezután minden olyan önkéntes és támogató munkáját is megköszönték, akik szinte a kezdetektől önzetlenül részt vettek a máltai szeretetszolgálat tevékenységében.

Teltház előtt mutatták be a kötetet

Teltház előtt mutatták be a kötetet

Földes Béla moderátorként röviden bemutatta a szerzőt, aki jómaga is összefoglalta életpályáját. Mint elhangzott, Puskás Bálint hátrányos helyzetből indult az életbe, de gyakorlatilag mindent elért, amit emberi számítás szerint e régióban egy jó ember megvalósíthat. Szovátán született 1949-ben, és 3 évesen gyerekparalízist kapott. Lebénult, de csodával határos módon meggyógyult, és újra járni tudott. Életcélja volt, hogy embertársain segítsen. Földes Béla a kötetet a szerző kettős portréjának is nevezte, ugyanis elmondása szerint az nemcsak a szerzőnek a szociális munka területén alakuló portréját, jellemét tükrözi, hanem jól lehet követni azt is, ahogyan a Máltai segélyszervezet „portréja” is alakul, amely még most is Románia legnagyobb, legnépesebb szociális ügyekkel foglalkozó szervezete. A kötetben a szerző szépen felépítve vezeti végig a Romániai Máltai Szeretetszolgálat történetét annak születésétől napjainkig. Külön fejezetekben részletezi a „Szeretet forradalmát” Romániában, Erdélyben, az ehhez kapcsolódó önkénteseket a „Mi a szeretet önkéntesei vagyunk” című fejezetében, de kitért a helyi szervezetek megalakulására, tevékenységeikre. Minden fejezethez egy-egy történetet is fűzött a szerző, aki a kötet zárófejezetében elhunyt társaik emlékének adózott.

A könyvbemutató dedikálással és szeretetvendégséggel zárult.

Sükösd T. Krisztina