Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mezőbikács mártírtelepülés

Ünnepi megemlékezés keretében hivatalosan is mártír településsé nyilvánítottak Mezőbikácsot. A templomi szertartás után Szabó Ödön, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, parlamenti képviselő, Ioan Purge polgármester és Fügedy Antal Levente plébános felavatta a mártírtelepülést jelző táblát a falu bejáratánál. A települést május 27-én az ellenállás mártírtelepülésévé nyilvánította a román parlament az 1949. augusztus 2-i vérengzés miatt. Azon a napon a kommunista uralom ellen fellázadó helybeliek közül a karhatalmi szervek négy embert – köztük Iványi György plébánost – kivégeztek, tizenöt családot pedig deportáltak.

Mezõbikács, 2015. augusztus 2. Szabó Ödön, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezetének ügyvezetõ elnöke, romániai parlamenti képviselõ, Ioan Purge polgármester és Fügedy Antal Levente plébános (b-j)  felavatja a mártírtelepülést jelzõ táblát az erdélyi Mezõbikácson 2015. augusztus 2-án. A települést május 27-én az ellenállás mártírtelepülésévé nyilvánította a román parlament az 1949. augusztus 2-i vérengzés miatt. Azon a napon a kommunista uralom ellen fellázadó helybeliek közül a karhatalmi szervek négy embert - köztük Iványi György plébánost - kivégeztek, tizenöt családot pedig deportáltak. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Mezõbikács, 2015. augusztus 2.
Szabó Ödön, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezetének ügyvezetõ elnöke, romániai parlamenti képviselõ, Ioan Purge polgármester és Fügedy Antal Levente plébános (b-j) felavatja a mártírtelepülést jelzõ táblát az erdélyi Mezõbikácson 2015. augusztus 2-án. A települést május 27-én az ellenállás mártírtelepülésévé nyilvánította a román parlament az 1949. augusztus 2-i vérengzés miatt. Azon a napon a kommunista uralom ellen fellázadó helybeliek közül a karhatalmi szervek négy embert – köztük Iványi György plébánost – kivégeztek, tizenöt családot pedig deportáltak.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt