Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mézeskalács-készítő mesterek találkoztak

Hatodik alkalommal szervezte meg a Pro Familiae Alapítvány a mézeskalácsos mesterek találkozóját, mely múlt szerdától vasárnapig tartott az Ady Endre Líceumban. A mesterek Orosházáról, Nádudvarról, Nagyváradról, Marosvásárhelyről, Érmihályfalváról és Nagyzeréndről jöttek – tudtuk meg Jakabffy Emmától, az alapítvány vezetőjéről. Az egyik régi résztvevő a nádudvari Katonáné Kalmár Terézia, hímző népi iparművész, grillázs és mézeskalács-készítő, mellette Érmihályfalváról Jakó Jolán, Nagyváradról Jakabffy Margit és Kenyeres Anikó, Nagyzeréndről Szénási Ferenc és neje, Orosházáról Trnkóczi Jánosné, a Gyulai Mézeskalács Szövetség lovagi rendjének birtokosa, Marosvásárhelyről pedig Dénes Ildikó vett részt a találkozón, melynek keretében gyermekeket is oktattak a mézeskalács készítésére, díszítésére. Délelőttönként órarend szerint fogadták a gyermekcsoportokat, délután pedig az érdeklődő felnőtteket, akik megismerkedhettek a mézeskalács-készítés rejtelmeivel.

mezeskalacs 1

A gyermekek lelkesen ismerkedtek a mézeskalács-készítéssel

A mesterek a hagyományos technikával készítik a mézeskalácsot, ahány mester, annyiféle munka és annyiféle elképzelés szerint díszítik, de mindenütt a hagyományos alapanyagokat használják, tudtuk meg Jakabffy Emmától, aki azt is elmondta, hogy a díszítéshez is természetes anyagokat, tojást és a cukrot használnak. A legősibb technikával is ismerkednek a résztvevők, az úgynevezett ütőfás mézes készítésével, ezt Dénes Ildikó mutatta be. Itt az eszköz is más, és az alapanyag sem ugyanolyan mennyiségű, tudtuk meg. Az ütőfás mézes onnan kapta a nevét, hogy az ütőfába, ami lényegében egy faragott mézeskalács-minta helyezik a tésztát, ami felveszi a formát, kiveszik és megsütik. Az ütőfás mézeseket nem mindig festik ki.

Szebbnél szebb, változatosabbnál változatosabb finomságok

Szebbnél szebb, változatosabbnál változatosabb finomságok

A Biró Rozália szenátor, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, magánszemélyek és cégek támogatásával megtartott rendezvényen szakmai megbeszéléseket is tartottak, újdonság volt, hogy esténként kulturális rendezvényeken is részt vettek, például az Edith Piaf et Ágnes című előadást, találkozót szerveztek F. Márton Erzsébettel, és az iskolában zajló Ady Endre-szavalóverseny résztvevőinek is ajánlottak fel díjakat.

Fried Noémi Lujza