Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Metrót Nagyváradra!

Kissé furcsa, de vitathatatlanul találó megoldást választott a nagyváradi Pro Demokrácia Klub, hogy felhívja a közvélemény figyelmét arra, hogy meglátása szerint a Bihar megyei tanács és a váradi önkormányzat az elmúlt hónapokban nem igazán állt a helyzet magaslatán olyan projektek megvalósításában, amelyek által mind a megye, mind a város fejlődött volna.

Tegnap a nagyvásártéri parkban tartott erről sajtótájékoztatót a Pro Demokrácia Klub elnöke, Simon Adrián és alelnöke, Florin Budea. Megtudtuk, hogy a klub vezetősége felháborítónak véli mind a megyei, mind a városi tanács látszatmunkáját, azokat az intézkedéseket, önkényes döntéseket, amelyeket úgymond a közösség érdekében tesznek, de melyről éppen a közösséget, az adófizető polgárokat nem tájékoztatják. A hivatalból megtartott úgynevezett közviták inkább porhintő akciók, a jelenlevők észrevételeit semmibe veszik, és ennek is köszönhető, hogy nagyon kevés ember jár el ezekre a fórumokra. Így eshet meg, hogy a megyei és városi vezetőság tagjai a polgárok akaratát semmibe véve nagyjából azt tesznek, amit jónak látnak – hangzott el a sajtótájékoztatón, példaként említve a Szent László tér felújításának kálváriáját, a megyei utak javítását, azaz nem javítását, az egész megyei költségvetést, mely nagyjából értelmetlen, ha szeptembertől az új regionális leosztások lesznek érvényesek. A Pro Demokrácia Klub görbe tükörként egy olyan javaslatsorozatot állított össze, amely kissé bizarr, de nagyon is a valóságra rávillantó paródiája a sok értelmetlen és elsumákolt intézkedésnek, melyek megyei és városi szinten történtek az elmúlt időszakban.

javaslat mihai

Florin Budea és Simon Adrián

Az önkormányzatok tagjainak címzett javaslatok között ilyen groteszk és persze képtelen tételek szerepelnek: a Széles utcai híd mellett levő kis szigetecskét költöztessék a városházához közelebb, és nevezzék el Mihály vajda szigetnek, a George Washington utcát nevezzék át, mert a váradiakat az amerikai kormány embertelen tetteire emlékeztetik, melyeket azok a guantanamói katonai telepen követtek el, továbbá rendeljék el, hogy a hőerőmű által kibocsátott fekete füstöt exportálják Magyarországra. A gúnyos javaslatok listája a Pro Demokrácia Klub Facebook-oldalán teljes egészében olvashatók, ide véleményeket és javaslatokat is lehet erről írni, de a jövő héten elkezdik azt a közvélemény-kutatást a városban, amelynek alapja ez a furcsa javaslatsorozat lesz.

Hogy a megyei és városi tanács tagjai mennyire döbbennek rá ettől esetleges mulasztásaikra, a kezdeményezők nem tudják, de úgy vélik, mindenképpen hangot kell adni a visszásságoknak.

Szőke Mária