Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mesés hittantábor Bélfenyéren

Az évről évre megszervezett hittantábor idén augusztus 22-27. között zajlott a 4-16 évesek részvételével Bélfenyéren. A tábort a bélfenyéri római katolikus plébánia és a bélfenyéri Kolping Család Egyesület szervezi meg minden évben a nagyváradi püspökség támogatásával.

meses 2

A táborba idén Arad, Hunyad és Bihar megyékből érkeztek gyermekek nevelőikkel, lelki vezetőkkel. A gyermekek két napot Nagyszalontán töltöttek. Az ottani programokon a nagyszalontai Szent Ferenc Alapítvány 70 bentlakó kisdiákja is részt vett, így ezeken a napokon a tábor gyereklétszáma 120-ra ugrott.

Nemeshegyi Péter Ermi furulyája című meseregény és a mesék világa itatta át hat napon keresztül a programokat, előadásokat.

A meseregényben minden a tetejére fordul, ezt tükrözik a nevek is: Imre-Ermi, a kigyó-Ógyik stb., ahogyan sajnos a mindennapjainkban is sok dolog a feje tetejére állt. Ezt a rendetlenséget szerették volna a szervezők a gyerekekkel együtt lapátra tenni, és helyét renddel megtölteni. Mi segíthetne ebben többet, mint egy jó napi program: pihenés, életmód, imádság, harmónia, munka.

Az első napon a reggeli torna és ima után a csapatok beosztására került sor. A három csapat vidáman kutatott a mesék tárában, hogy csapatnevet válasszon, majd csapatzászlót készítsen. Volt Vuk csapat, mely a leleményességet tartotta fontosnak, Micimackó – ők a barátságra fektették a hangsúlyt, és volt egy Garfield csapat, akik épp azért választották csapatnévnek a közismert lusta macska meséjét, mert semmiképp nem szeretnék az ő szokásait követni.

A hét során a gyerekeket több előadó, atya buzdította, okította, és próbálta a jó Isten felé vezető helyes útra terelgetni.

meses 1

A tartalmas előadások mellett helye volt a mókázásnak, táncnak, strandolásnak, sportnak is. Jelmezes koncert, mesejelenetek előadása, bábozás, labdarúgás, csapatépítő és logikai játékok, kincskeresés, természetjárás váltotta egymást naponta.

A reggeli és esti imák mellett a gyermekek napi szentmisén vettek részt, melyet énekpróbák előztek meg. Az interaktív prédikációk pedig végig éberen tartották a gyerekek figyelmét.

Szombaton délután indultak haza a kis óriások a táborban kapott üzenettel: „Mert aki szeret, az örökké él” – Ermi furulyája című mese utolsó mondata, illetve a Bibliában, Szent Pál levelében olvassuk: „A szeretet nem szűnik meg soha.”

A szervezők ezúton is köszönik a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, Böcskei László megyéspüspök, a Mallersdorfi Ferences Nővérek és a GPL Nagyszalonta támogatását.

Kiss Márton atya, bélfenyéri plébános, a tábor egyik szervezője elmondta, ha a jó Atya is úgy akarja, jövőre ismét lesz Bélfenyéren hittantábor.

Petran-Balázs Natália