Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mert nevetni jó!

A kabaré műfaj, mint olyan, a kritikusok, színházi esztéták szemében nem minősül igazán művészi produkciónak. Sokszor a néző is hajlamos elhinni, hogy az előadó saját kedvteléséből, önmaga szórakoztatására áll ki a színpadra jópofáskodni, poénkodni.

mert nevetni1

Egy jól sikerült jelenet, egy csattanós poén mögött viszont nagyon sok munka van. Műkedvelő színjátszók sokszor játszanak szívesen kabarét, mert hálás, mert közönségbarát, de nem biztos, hogy jó a választás, mert a kabarét nagyon el lehet rontani is. Az érmihályfalvi Móka színjátszó csoport hagyományt teremtett abból, hogy immár tizennegyedik éve törzsközönségével együtt búcsúztatja az óévet, illetve köszönti az újesztendőt egy szilveszteri kabaréval egybekötött, reggelig tartó mulatsággal.

mert nevetni2

Az elmúlt tizenhárom év sikeres „mókázását” (a csoport egyébként tizenhét éves, de kabaréval nem foglalkoztak a kezdetektől fogva) mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy szilveszterkor minden hely már egy hónappal az előadás előtt elkel, a január közepi ismétlésre pedig kicsinek bizonyul a művelődési ház előadóterme. Az elmúlt tizenhárom esztendőben nagy tetszést arattak a görbe tükröt állító politikai töltetű jelenetek, az átírt szövegű közismert slágerek, de a klasszikusnak nevezett kabarészámok is próbára tették a nézők rekeszizmait. Általában minden évben egy bizonyos téma köré építik fel a műsort, amit már a cím el szokott árulni. A másságról, az egy bizonyos kisebbségben levő csoportokról szóló kabarénak a Mindenki másképp csinálja címet adták, az oktatásról szólónak a Tanulj tinót, de említhetjük a Bográcsra magyart! vagy a Szájbekötősdit is, hogy csak néhányat soroljunk az eddigi tizenháromból. Elmondásuk szerint az idén is mindent elkövetnek (zsúfolt programjuk dacára), hogy megtartsák a már adott szintet, hiszen számukra a legnagyobb elégtétel, ha a néző elégedetten, jókedvűen, búját-baját elfeledve távozik egy olyan előadásról, melynek a nevettetés a fő célja.

Jelenetek a kabarékból

Jelenetek a kabarékból

Természetesen a Móka színjátszó csoport nem csak kabaréműsorokkal áll a nagyérdemű elé. Évente három-négy bemutatót tartanak nagyszínpadi produkciókból a vígjátéktól a drámáig, illetve irodalmi műsorokig, de jártasak a zenei műfajban is, mint ahogyan azt Csak a szépre emlékezem, Saját tollak dicsérete, Évszakok, Nagy utazás stb. című nagysikerű zenés produkciók bizonyították

Visszatérve a vidám műfajra, a nagy érdeklődésre való tekintettel az idei óévbúcsúztatóra Szabó Jánosnál még vannak előjegyezhető helyek.

Érdeklődni a 0770 / 505-202 telefonszámon.

Sütő Éva