Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mérjenek azonos mércével

A nagyváradi ingatlanok felújítása kapcsán mérjenek azonos mércével, kérte tegnap Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök Ilie Bolojan nagyváradi polgármestert. A tanácselnök elmondta, a polgármester legutóbbi, hétfői bírálatának hatására hívta össze a sajtótájékoztatót éppen a Szacsvay Imre Általános Iskola, Szaniszló (ma Eminescu) utcai épülete elé, ez ugyanis jogilag ugyanabban a helyzetben van, mint a Nagyváradi Állami Filharmónia épülete, nincs még végleges döntés arról, hogy ki a jogos tulajdonosa. A polgármester többször is példálózott már azzal, hogy szerinte a megyei önkormányzatnak kellene felújítani ezek homlokzatát, arról azonban szó sem esik, hogy az azonos jogi helyzetű iskolának miért nem látnak neki, hangzott el. A megyei vagy helyi önkormányzatok nem fektethetnek be a tisztázatlan tulajdonjogú épületekbe.

merjenek 1

Amennyiben a nagyváradi önkormányzat a tisztázatlan jogi helyzet ellenére elkezdi az iskolaépület felújítását, melyben hatszáz diák tanul, a megyei tanács is megteremti a szükséges forrásokat, és jövőre nekilát a Nagyváradi Állami Filharmónia homlokzata felújításának, mondta Pásztor Sándor.

A két épület között mindössze annyi a különbség, hogy az egyiken van védőháló, a másikon nincs, mondta újságírói kérdésre Pásztor Sándor , hiszen mindkettő tulajdonjogának megállapításáért per folyik a római katolikus püspökség, illetve a megyei és a váradi önkormányzat között, ám a hatszáz diáknak otthont adó Szacsvayról nem beszélnek a nyilvánosság előtt. A megyei elnök elmondta, a szülőktől úgy tudja, hogy mikor kérték az iskola akadálymentesítését, akkor is azt a választ kapták: a váradi önkormányzat nem végeztetheti el a munkát, míg az ingatlan tulajdonjoga nem tisztázott.

A filharmónián legalább védőháló van

A filharmónián legalább védőháló van

Pásztor Sándor bemutatta azt az átiratot is, melyet június 6-án postáztak az Országos Visszaszolgáltatási Hatósághoz, melyben egyrészt a döntést sürgetik a 2002 óta húzódó ügyben, másrészt kérik a hatóság jóváhagyását egy, a püspökséggel megkötendő keretegyezményhez. Erre nem kaptak választ, így július 11-én írásban fordult a Böcskei László megyéspüspök vezette Nagyváradi Római Katolikus Püspökséghez és egy olyan egyezmény megkötését javasolja, amely szerint a püspökség visszafizetné a munkálatokat értékét abban az esetben, ha természetben kapnák vissza a filharmónia – a volt katolikus legényegylet – épületét. Bár hivatalos válasz még erre sem érkezett, a tanácselnök szerint van jóakarat arra, hogy közös megoldást találjanak a püspökséggel.

Fried Noémi Lujza