Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Merész, de tartható a kormányprogram

Az RMDSZ olyankor vállal kormányzati szerepet, ha az látja, hogy alapcélkitűzéseit meg tudja valósítani – mondta pénteken Biró Rozália, a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) elnöke, a Bihar megyei RMDSZ parlamenti képviselője Nagyváradon. A Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) a parlamenti együttműködésről kötöttek félévenként megújítandó egyezményt, mivel a kormányprogramban vannak olyan intézkedések, amelyek az RMDSZ-programjában is szerepeltek, például a jólét megteremtése, de hiányoznak olyan, számukra alapvető célok, mint a nemzeti identitás megőrzése, vagy az észak-erdélyi autópálya megépítése. Az együttműködésben ugyanakkor szerepel az államosított javak visszaszolgáltatásának felgyorsítása és a restitucíó befejezése, valamint az, hogy a felek betartják a vonatkozó romániai törvényeket, illetve azokat a nemzetközi egyezményeket, amelyeknek Románia részese az anyanyelvhasználat terén.

meresz (1)

Biró Rozália szerint merész, de szoros és következetes gazdaságpolitikai intézkedésekkel tartható a kormányprogram gazdasági része, melyhez szoros határidőket is megszabtak. Az SZKT elnöke ismertette a főbb célkitűzéseket, melyek egy részét – például a minimálbér vagy a nyugdíjpont értékének emelését – egyébként pénteken jóvá is hagyta a kormány.

A kormányprogram évi 5,5 százalékos gazdasági növekedéssel és legtöbb 3 százalékos deficittel számol, az államadósság pedig a nemzeti össztermék legtöbb 60 százaléka lehet.

Az év első negyedévében 32 milliárd lejjel bővítenék a közalkalmazottak béralapját, kifizetnék a túlórákat és az orvosi ügyeleteket, június 1-éig 20 százalékkal, 2018. június elsejéig pedig újabb 20 százalékkal emelnék a béreket.

Fontos a gazdasági törvényeket összehangoló törvénykönyv, ez idén, az első negyedévében lesz közvitán, áprilisban a parlament elé kell kerülnie, hogy júliustól alkalmazható legyen. Összesen 50 féle adót is illetéket hagynának meg, 2018. december 1-re például az egyéni vállalkozóknak egyetlen, míg a kisvállalkozásoknak öt formanyomtatványt kellene kitölteniük.

Létrehoznának egy független befektetési és fejlesztési alapot, ebből 2020-ig tízmilliárd lejt áramoltatnának a gazdaságba, 3,5 milliárdot az egészségügybe, három milliárdot pedig a köz-privát partnerség keretében autópálya és gyorsvasút-építésre. Negatívum ugyanakkor, hogy az észak-erdélyi autópálya nem szerepel az öt kiemelt jelentőségű program között.

Új munkahelyek létrehozását is tervezik, pontosan 850 ezret: mintegy félmillióan az építőiparban találhatnának munkát, 30–40 ezer az IT-szektorban (az itt dolgozók adókedvezményeket is kapnának), további 300 ezer új munkahelyet az európai uniós alapok felhasználásával létesítenének. Az uniós alapok felhasználtságának legalább 72 százalékosnak kell lennie.

Fiatal vállalkozók start up-jaira 200 ezer lejes támogatást adnának, ha az legalább két munkahelyet teremt, a 26 évesnél nem idősebb vállalkozók pedig legtöbb 40 ezer lejes kölcsönt vehetnének fel kamatmentesen vállalkozásindításra, 80 százalékos állami garanciával.

Nőni fog a nyugdíjpont értéke is: idén július 1-re ezer lejt (ezt már jóváhagyták), jövő július 1-re 1100 lejt, 2019-re 1265 lejt, 2020-ra pedig 1400 lejt érhet egy pont. A minimálbért idén 1450 lejre, jövőre 1550 lejre, 2019-re 1650 lejre, míg 2020-ra 1750 lejre emelnék – mondja Biró Rozália.

A közigazgatási átszervezés vonatkozásában például már nincsenek ilyen pontos határidők, a prefektusok tervezett államtitkári és az alprefektusok helyettes államtitkári rangra való emelése inkább a központosítás erősítésre utal az SZKT elnöke szerint.

Fried Noémi Lujza