Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mercs János debreceni színművész előadása a PKE-n

A Babits Mihály Jónás könyve és Jónás imája című epikus remekművei alapján készült előadást január 16-án 19 órától a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében tekinthetik meg az érdeklődők a Partiumi Magyar Művelődési Céh szervezésében.

Jonas

Jónás könyve egyike a Biblia prófétai könyveinek, központi alakja mind a zsidó, mind a keresztény kánonban a kispróféták közé tartozik. Az egyik leginkább ismert bibliai történet, hála a számtalan, zömmel humoros, illetve gyermekek körében is népszerű feldolgozásának. Az Isten elhívása elől menekülő, majd saját igaza érdekében még Istennel is perlekedő próféta története. Az egyetlen prófétai könyv, melyben nem a próféciák állnak a középpontban, hanem a próféta, Jónás magatartása. A zsidó vallásban Isten megbocsátó kegyelmének bemutatása miatt, míg a kereszténységben a krisztológia miatt nagy jelentősége van a történetnek. Rámutat arra, hogy Isten az egész világ Ura, és az Izráelen kívüli népek sorsa és élete sem közömbös előtte.

Mercs János Debrecenből került a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol Lukáts Andor és Jordán Tamás voltak a tanárai. Osztályának több tagjával együtt szerződött a Csokonai Nemzeti Színházba. 2006 után a debreceni színház kiemelkedő tagjává vált.

A január 16-án látható előadás a színművész első egyéni estje, amelynek premierje tavaly novemberben volt Los Angelesben.

Az előadás mind tanító, mind szórakoztató jellege miatt nagyon kedvelt és keresett produkció. Nagyváradon ingyenesen lesz megtekinthető. Az esemény támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.