Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mercadante és Beethoven a filharmóniában

Ma este az olasz zeneszerző, Saverio Mercadante (1795–1870) gazdag életművének kiváló darabjaiból kap ízelítőt a nagyváradi filharmónia közönsége, köztük egy premierben játszott darabbal, amelyet Ludwig van Beethoven (1770–1827) német zeneíró egyik szimfóniája követ.

Ginaluca Vanzelli, Sánta József, Tódor Albert, a filharmónia igazgatója, Constantin Grigore és Lorenzo Moroni

Ginaluca Vanzelli, Sánta József, Tódor Albert, a filharmónia igazgatója, Constantin Grigore és Lorenzo Moroni

A Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók hangversenytermében ma 19 órától S. Mercadante d-moll kürtversenye, e-moll fuvolaversenye, op. 57 és az országos premierben hallható 1., simfonia concertante fuvolára, klarinétra, kürtre és zenekarra című alkotásai, illetve L. van Beethoven I., C-dúr szimfóniája, op. 21 hangzanak el.

A koncert karmestere ez alkalommal Constantin Grigore, a bukaresti Camerata Regală karmestere, szólistákként pedig a nagyváradi filharmónia tagja, Lorenzo Moroni kürt-, a Temesvári Állami Román Opera tagja, Gianluca Vanzelli fuvola- és szintén a temesvári opera tagjaként Sánta József klarinétművész lép fel.

Az este során előadott darabokról a művészek azt nyilatkozták, hogy közös válogatás eredményeként egy nagyon különleges kombinációt sikerült összeállítaniuk, amely remélhetőleg közelebb hozza a közönséget Mercadantéhoz, akinek neve és munkássága kevéssé ismert Romániában. Az olasz zeneszerző repertoárjából a nápolyi tanulmányai alatt írt zenéi, amelyek elválaszthatatlanok az opera világának zenei lírikusságától, jól illeszkednek Beethoven első szimfóniájához.

A Nagyváradon harmadik alkalommal fellépő Grigore kiemelte a város szépségét, és a szimfonikus zenekarának professzionalizmusát, megemlítve, hogy nem hiába szerepel előkelő helyen az ország legjobb zenekarainak igencsak rövid listáján, hozzátéve azt is, hogy zenészeinek egységessége valódi együttessé teszi őket.

Szamos Mariann