Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mentősökre támadtak Diószegen

Nem első alkalom, hogy a beteghez riasztott mentősöket megtámadják a Bihar megyei cigánysorokon. Az elmúlt években több ilyen atrocitásról értesültünk, s úgy tűnik, ez a furcsa és felháborító jelenség sajnálatos módon állandó veszélyforrássá vált azoknak az orvosoknak, akik kötelességtudatból és emberségből bemerészkednek a veszedelmes zónákba. Pár esztendővel ezelőtt egy hasonló incidens után a Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) akkori parancsnoka kijelentette, hogy a mentőorvosoknak nem kötelességük rendőri biztosítás nélkül kiszállni a romakolóniákba, ugyanis ezzel saját testi épségüket kockáztatják. A megyében tehát a mentősök saját felelősségre mennek ki a romatelepekre, és becsületükre legyen mondva, soha nem utasítanak el egyetlen segélykérést sem.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Ez történt a múlt hét végén Bihardiószegen is, ahol a 112-es sürgősségi számon kértek segítséget a diószegi cigánykolóniába, mint mondták, egy nagyon beteg, lázas csecsemőhöz. A mentősök azonnal indultak is, azonban igencsak kellemetlen meglepetés várta őket, mikor a helyszínre érkeztek. Egy helybéli roma férfi ugyanis azonnal rátámadt a mentősökre, mikor a mentőautó leparkolt a telep szélén. Az autó sofőrjét fejbe vágta, a szolgálatos mentőorvostól pedig erőszakkal elvette azt az értékes táblagépet, melyen a mentőcsapat egészségügyi adatokat tárolt és kommunikált a mentőállomással. A mentőautó személyzete gyalogosan próbált menekülni az országúton, majdnem egy kilométert futottak, míg sikerült értesíteniük a rendőrséget. Ezt követően igen rövid idő alatt két kisbusznyi rendőr érkezett a helyszínre, ahol elfogták a támadót s elszedték tőle az elrabolt táblagépet. A bántalmazott mentős kisebb sérülésekkel megúszta. Mint kiderült, a csecsemő, akihez riasztották az orvosokat, nem volt olyan súlyos állapotban, ahogy a mentőszolgálatnak ezt jelezték, az orvosok meg sem tudták a gyereket vizsgálni, ugyanis azt nagyanyja elvitte onnan, mikor a rendőrség kiérkezett. Az eset kapcsán folyik a nyomozás, a támadó férfi közfeladatot ellátó személy bántalmazása és rablás miatt fog felelni a bíróság előtt.

Szőke Mária