Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mentőakció a születésnapon

Cserbenhagyásos gázolást és életmentő akciót szimuláltak tegnap délelőtt a Bihar Megyei Mentőszolgálat nagyváradi székhelyén, ahol a román mentőszolgálat fennállásának száznyolcadik évfordulóját ünnepelték.

A mentősök stílusosan, munkával ünnepelték a különleges születésnapot, ezúttal azonban nem éleshelyzethez szálltak ki, hanem a szolgálat udvarán rögtönzött „közúti baleset” jelképes sérültjét látták el a legnagyobb szakértelemmel, a média figyelmének kereszttüzében. Mint kiderült, nem véletlenül ment olyan símán a látványos mentés, hiszen a „sérültet” elláttó mentőscsapat három tagja – Marius Harapu, Doina Maris és Simon Brânzaşi – júniusban Konstancán harmadik helyezést ért el a mentősök országos versenyén.

mentoakcio 1

Romániában elsőként Nicolae Minovici orvosprofesszor szervezett mentőcsapatot 1906. június 28-án, amely aztán 1907. augusztus 1-jétől alakult rendszeresen működő szolgálattá. Ezzel Románia a harmadik ország lett Európában – Hollandia és az Osztrák-Magyar Monarchia után – ahol mentőszolgálat alakult. A mentőállomásokat 1948-ban államosították, majd 1995-ben kaptak önálló jogi személyiséget. A Bihar Megyei Mentőszolgálatnak jelenleg 401 állandó alkalmazottja van. Az operatív személyzet többek közt 42 orvost, 132 asszisztenst és 170 általános mentőst foglal magába. A Bihar megyei csapatok az elmúlt évben összesen több mint 74 ezer segélyhívásra válaszoltak, 238 közúti balesetnél és 330 szívleállásnál avatkoztak közbe.

mentoakcio 2

A Konstancán rendezett mentősverseny váradi díjazottjai

„A munkánk nem könnyű: extrém körülmények között, hőségben és fagyban is dolgoznunk kell, és nem egyszer olyan helyszínekre is kiszállunk, ahol alig lehet levegőt kapni. A mentőszolgálat születésnapjára ezért nem kívánhatok mást, mint jó egészséget a kollégáimnak, hiszen az ép és egészséges mentősök megmentett életeket jelentenek”– nyilatkozta lapunknak Daniela Petrişor, a Bihar Megyei Mentőszolgálat vezetője, aki arról is beszámolt, hogy orvosi személyzet szempontjából megyénk jóval az országos átlag fölött áll, az ingyenes elsősegély-tanfolyamok során pedig tavaly 403 embert képeztek ki. A születésnapi demonstráció a mentőautók felvonulásával ért véget.

Szombati-Gille Tamás