Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mennyire vagyunk munkamániások?

A romániai munkavállalóknak több mint egyharmada (36%-a) dolgozik még a szabadság idején is. Legtöbbjük sohasem szakad el teljesen a munkától, s még a szabadnapok alkalmával is rendszeresen vagy állandóan válaszol a munkával kapcsolatos telefonhívásokra e-mailekre – mutatja az eJobs munkaközvetítő internetes portál által készített felmérés.

mennyire 2

A válaszadók 37%-a állítja azt, hogy csak ritkán és kizárólag indokolt vagy sürgős esetben fordít figyelmet a munkára a vakációzás alatt. Az emberek 27%-a pedig azt vallotta magáról, hogy szigorúan elválasztja életében a munkát és a kikapcsolódást. A felmérés szerint a legkényszeresebb szabadidei munkavégzők maguk a vállalkozók, akiknek 88%-a kénytelen dolgozni egy nyaralás során.

A szabadság idején munkával eltöltött idő mennyiségét illetően a válaszadók 31%-a dolgtozik napi két óránál többet (közülük 26% vállalkozó). A válaszadók 18%-a körülbelül napi egy órát szán munkára a szabadság idején, míg 23%-uk egy óránál kevesebbet – mutatja az eJobs tanulmánya.

Az igazi munkamániások legkedveltebb vakációs munkaeszköze az okostelefon – 68%-uk használja rendszeresen, míg mindössze 9% visz magával munka célból laptopot a családi nyaralásra.

Az idei nyári szezon során a válaszadók 44%-a vesz ki 6 és 10 nap közötti szabadságot, 25% pedig tíz napnál többet. Mindössze a válaszadók 5%-a vallotta azt, hogy a három nyári hónap alatt egyetlen nap szabadságot sem vesz ki. Az öt napnál rövidebb nyaralás inkább a fiatalabb, 35 év alatti munkavállalók körében népszerű (21%), míg a 6 és 10 nap közöttit inkább 36–45 éves generáció választja (47%).

A válaszadók 59 százalékának még a tavalyi évről vannak megmaradt szabadnapjai, nekik több mint kétharmaduk vezető funkciót tölt be (70%). Közülük 31% állította azt, hogy a 2016-os évről több mint tíz szabadnapja maradt.

Az eJobs felmérését 2017 május 1-e és június 6-a között végezte el. A kérdésekre összesen 1423 aktív munkavállaló válaszolt, kiknek 34%-a vezető beosztású vagy vállalkozó. A válaszadók túlnyomó többsége 26 és 45 év közötti (61%).

Sz. G. T.