Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mennyi pénz jut idén a mihályfalvi strandra?

A Székelyhídhoz tartozó Hegyközszentmiklóson a ’70-es évek óta üzemel a gyógyfürdő.

Minden esztendőben legkésőbb május elsejére megnyitotta kapuit, 2011 óta pedig a melegvizes szabadtéri fürdőzés minden időszakban élvezhető, azaz egész évben nyitva tartanak. Étkezési, elszállásolási, sátorozási és kempingezési lehetőséggel is rendelkeznek.

mennyi 1

A strandudvar

Decemberben még a medencéket is sikerült befedniük. A tetőszerkezetet nyáron sem bontják le, csupán az oldalfalak lesznek leszerelve. Így télen is komfortosabb körülmények között várják a fürdőzni vágyókat. Mindezeket az eredményeket egy Mihályfalvához képest jóval kisebb településen érte el a helyi református egyházközség.

Az Érmellék fővárosában pedig évtizedek óta vajúdik a termálvizes strand újraindításának ügye. Minden év eleji tanácsülésen szóba kerül a felújítás lehetősége, ám a halasztást nem tűrő problémák miatt mindig elodázódik.

Az idei első tanácsülésen hangzott el, hogy idén a költségvetési tervezetben bele is foglaltak egy bizonyos összeget a létesítmény részleges rehabilitációjára.

A fürdő „kórtörténetéhez” hozzátartozik, hogy évtizedekkel ezelőtt lefojtották a medencét ellátó termálvizet. Annak újraindítása költséges fúrásokat igényelt volna, mivel állítólag a melegvíz más utat tört magának. Így kiszámíthatatlanoknak ítélték a fúrások eredményeit, költségeit. Legalábbis ez volt a korábbi városvezetés vesszőparipája, na meg a volt bérlőé is. Azonban a közelmúltban elhangzott szakvélemények szerint a melegvíz-ér igenis létezik, és próbafúrásokat sem igényel, ám arra érdemben sosem született magyarázat, akkor miért nem üzemel a fürdő mintegy húsz esztendeje már.

A strandot az elmúlt néhány évben háromszor is kiírták licitre, ám a jelentkezők csak a hozzátartozó épületet szerették volna megkaparintani. Ugyanis ott anno egy igen jól menő diszkó üzemelt. A medencék költséges működtetésétől azonban mindenki meghátrált. Az épületet fürdő nélkül pedig nem adta bérbe a város.

Az idei költségvetésbe foglalt összeg 77 ezer lej. Karsai Attila alpolgármester tájékoztatása szerint ez az összeg csupán annyira lesz elegendő, amennyiből ki lehet tatarozni a Gödör Rendezvényházat – mely épület régebben diszkóként üzemelt – a hozzá tartozó terasszal együtt, illetve ebből a medencék körüli területet is rendbe kívánják hozni, illetve jobb híján egy, zuhanyokkal ellátott napozót is megpróbálnak kialakítani az udvaron.

Bár ez valószínűleg idén sem fogja a mihályfalviak fürdőzési elvárásait kielégíteni, ám valamivel több a semminél.

Sütő Éva