Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mendelssohn-est a filharmóniában

Ma 19 órától a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu–Bartók hangversenytermében Mendelssohn-estet hallhat a közönség az intézmény énekkarának közreműködésével.

Valentina Puşcaş, Daniel Zah, Romeo Rîmbu, Gebe-Fügi Renáta és Foica László

Valentina Puşcaş, Daniel Zah, Romeo Rîmbu, Gebe-Fügi Renáta és Foica László

 

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847) három remek zeneművével kedveskedik a nagyváradi filharmónia zenekedvelő közönségének, köztük a német zeneszerző legismertebb darabjával, az e-moll hegedűversennyel, op. 64.

Az esti programban ugyanakkor két kevésbé játszott zenemű is szerepel: a Ruy Blas – nyitány, op. 95 és a 2., B-dúr Dicsőítő ének szimfónia, op. 52. A koncertet ez alkalommal Romeo Rîmbu karmester vezényli és közreműködik Nicolas Köeckert hegedűművész, valamint Gebe-Fügi Renáta és Valentina Puşcaş szopránénekesnők, Daniel Zah tenorénekes, illetve Lászlóffy Zsolt, a Filharmónia Énekkarának karigazgatója.

A koncert kapcsán tegnap összehívott sajtótájékoztatón Foica László, az intézmény művészeti vezetője elárulta, hogy 2009 óta a szimfónia nevet viselő 52. alkotás tulajdonképpen vokál-szimfonikus hangversenyként van nyilván tartva, és ebben, dicsőítő ének lévén, egyházi vonatkozásai is szerepet játszanak. Mint ahogy azt Romeo Rîmbu karmester hozzátette, a darab a nyomdászat megszületésének Guttenbergnek nevéhez kötődő 400 éves évfordulójára íródott, és egy igen hosszú, közel 70 perces alkotás.

Az este mindkét énekesnője, a kolozsvári születésű Gebe-Fügi Renáta és a szatmárnémeti Valentina Puşcaş is tanulnak még, és Nagyváradhoz nem csupán a diákévek, hanem a mai, első és közös, nagy zenekari koncertjük révén is kötődnek. Daniel Zah ugyanakkor második alkalommal lép színpadra városunkban, és a dicsőítő énekkel, melyet Mendelssohn életének kereső időszakában (a zsidó vallásról a kereszténységre való áttérésekor) írt, már fellépett Temesváron és Aradon.

Szamos Mariann