Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Memorandum Bihar megye érdekében

Memorandum Biharért a címe annak a dokumentumnak, melyben a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége (FPB) hatékony együttműködésre szólította fel a megye főbb politikai-gazdasági érdekképviseletei, valamint a társadalmi szervezetek és felsőoktatási intézmények képviselőit. Péntek délben a nagyváradi megyeházán ismertették és írták alá a megjelentek a memorandumot. A kezdeményezők szerint a rendszerváltás óta nem sikerült kialakítani megfelelő, hatékony együttműködést a megyében a gazdasági, civil szervezetek között, az egész megyét érintő döntések többnyire titkos politikai lobbik, önös érdekek mentén kerültek elbírálásra. A memorandumban többek között szerepel az, hogy ellenőrizzék azt, hogy a választási kampányok során elhangzott ígéreteket betartják-e a politikai pártok képviselői? Fontos, hogy a megyét érintő gazdasági, közéleti projektek átláthatók, ellenőrizhetők legyenek és az esetleges visszaélésekért, mulasztásokért az érintetteket felelősségre lehessen majd vonni.

memorandum

Nem tűr halasztást az infrastrukturális fejlesztések érdekében történő összefogás, a kulturális, oktatási, egészségvédelmi, turisztikai, sportügyi, üzletpolitikai, ipari és mezőgazdasági területen is konkrét tennivalókra figyelmeztet a memorandum szövege. Egyházi támogatást is kérnek a kezdeményezők a hagyományos családmodell alkotmányos védelméhez.

A Megyei Tanácsot jelenleg irányító koalíció (PSD–RMDSZ –ALDE) képviselői egyelőre nem írták alá a memorandumot, s mivel ez politikailag teljesen semleges szöveget tartalmaz, az aláíráson megjelentek sem értették miért e távolmaradás. Állítólag az aláírók listája nyitott, tehát a közeljövőben lehet még csatlakozni.

A történelmi magyar egyházak megyei vezetői közül jelen volt Böcskei László római katolikus püspök,valamintVirgil Bercea görög katolikus püspök, a váradi baptista, pünkösdista egyházak illetve a Messiási Zsidó Közösség képviselői. Jelen voltak az  Erdélyi Magyar Néppárt képviselői voltak jelen, illetve Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

A memorandum aláírása után rövid felszólalások következtek, melyekben a résztvevők üdvözölték a kezdeményezést, és reményüket fejezték ki annak megvalósulására.

Szőke Mária