Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mementók egy letűnőfélben levő világról

Egy európai falvakról szóló fotókiállítással nyitotta meg idei tevékenységét hétfőn a nagyváradi Euro Foto Art Egyesület. A tárlatnyitó keretében Tóth István egyesületelnök elmondta, hogy az első haditudósító fotóriporter, Szathmári Pap Károly emlékét őrző fesztivál keretében került bemutatásra Nagyváradon a világban élő magyar és román fotóművészek 98 fekete-fehér és színes alkotása, amelyek a paraszti életet, érzésvilágot jelenítik meg. A Szathmári Pap Károly nemzetközi fesztivált egyébként január 10-én nyitották meg az ungvári várban, és február 10-én zárul majd a szintén ukrán Csernyivciben.

mementok (1) mementok (2)

A váradi tárlat anyagát Ramona Novicov műkritikus méltatta, külön hangsúlyozva, hogy a letűnőfélben levő európai paraszti világot megörökítő képek nem csupán esztétikai szépséget hordoznak, hanem hamarosan dokumentumértékűek is lesznek, hiszen kihalófélben levő népi kézműves-foglalkozásokat, fokozatosan fogyatkozó közösségeket örökítenek meg.

A tárlatnyitó keretében kiosztásra kerültek az állami védjegyhivatalnál is bejegyzett Szathmáry Pap Károly érmek. Az esemény rangját színvonalas zenei momentumokkal emelték Alexandrina és Florian Chelu, akik a kiállítás szellemében Európa számos országának reneszánsz zenéin kalauzolták át a hallgatóságot olasz és francia művektől egészen megzenésített Shakespeare-szonettekig. A tárlat anyaga január 20-áig lesz megtekinthető a nagyváradi Euro Foto Art Galériában (Nagyvásártér, ma December 1 park 12. szám) naponta 8 és 19 óra között.

Sz. G. T.