Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mélységekből magaslatokba, avagy a sótömböktől az egyetemig

Mélységek után magaslatokban jártak a Mihai Eminescu Főgimnázium tanulói, amikor az Iskola másként hét keretén belül ellátogattak a tordai sóbánya mélységeibe, majd a neves kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem és Kolozsvár kulturális magaslataiba.

melysegekbol 2

Az utazás korán reggel kezdődött, amikor az álmos de kalandvágyó társaság elindult úti célja felé. A hosszú út alatt a IX.–XI.-es tanulók egymást és tanáraikat egyaránt szórakoztatták.

Első állomásként a tordai sóbánya várta a kíváncsi fiatalokat, akik igazi felfedezőkként „ugrottak fejest” a mély bányába, a tanárok aggodalmai közepette. Miután az idegenvezető bemutatta a bánya főbb történelmi jellegzetességeit, a helyiség legalsó szintjén lévő szórakozóhelyen folytatódott a túra. Itt kiderült, hogy ki a tériszonyos (ugyanis 13 emeletnyi keskeny lépcsőn vezetett le az út), milyen íze van a sós falnak, melyik tanár tud a legügyesebben manőverezni csónakkal egy sós tavon és, hogy milyen sok időbe telik kivárni a liftet, ugyanis a végére már mindenki nagyon elfáradt, és nem akart lépcsőzni.

melysegekbol 1

A buszba visszaszállva mindenki új erőt merített, hiszen nem sokkal ezután a diákok ellátogattak Kolozsvárra és annak híres egyetemére, amely sokuknak a pörgős egyetemi évek helyszínéül fog szolgálni. A diákok részben egyedül, részben a tanárok kalauzolásával fedezhették fel „kincses Kolozsvár” ékességeit, a Szent Mihály-templomot, a főteret, Mátyás király szülőházát és a Babeş-Bolyai Tudományegyetemet. A kísérő tanárok ott tanultak, és a nosztalgia pillanataiban szívesen osztották meg növendékeikkel az egyetemi éveik kalandjait és mutatták meg a legjobb kávézókat, könyvesboltokat, ahol szabadidejük nagy részét az egyetemisták tölteni szokták.

A szellemi magasságok ellenére, még nagy élmény a Iulius Mall bevásárló központban tett barangolás volt, amikor mindenki vásárolhatott magának egy kis emléket Kolozsvárról. Ez az időtöltés várható népszerűségnek örvendett mind a diákok, mind a tanárok körében.

Végül élményekkel és némi aprósággal tértek haza a diákok Nagyváradra.

Visky Miriám, XI. osztályos tanuló