Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Meleg ebéd a szentmártoni diákoknak

Egy kísérleti program indul ebben a tanévben, melynek keretében ingyenes meleg ebédet vagy élelmiszercsomagokat kapnak az általános iskolások. A kísérleti programban első ízben szereplő 50 tanintézmény között csupán egyetlen Bihar megyei iskola szerepel: a váradszentmártoni Lótuszvirág Általános Iskola. A részletekről Potre Bucur iskolaigazgatót és Liviu Damiant, a Bihar Megyei tanfelügyelőség szóvivőjét kérdeztük.

meleg ebed 1

Liviu Damian hangsúlyozta, hogy a román kormány nemrég zöld utat adott annak a határozattervezetnek, melynek értelmében a 2016/2017-es tanévben ingyenes meleg ebédet vagy élelmiszercsomagokat osztanak majd az általános iskolásoknak az ország ötven tanintézményében. Az állami finanszírozású program eredményességét a tanév végén kielemezik, s ha eredményes lesz, jövőre az egész országra kiterjeszthetik.

A terv szerint az általános iskolás gyermekek a tej és a kifli helyett egy 7 lej értékű meleg ebédet kapnak majd minden tanítási napon. A kormányrendelet értelmében mindazok, akik orvosi, kulturális vagy hitbéli okokra hivatkozva visszautasítják a felkínált meleg ebéd tartalmát, helyette azonos értékben igényeiknek megfelelő élelmiszercsomagot kaphatnak.

Potre Bucur iskolaigazgató kérdésünkre elmondta, hogy iskolájuknak– ehhez tartozik még jogilag a kordói, a rontói és a hájói iskola is – összesen 1047 tanulója részesül majd ebből a meleg ebédből. Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy pontosan mikortól, ugyanis őket még nem értesítették erről. „A tanévkezdés első hetében biztos nem kapnak még a gyerekek meleg ebédet, ugyanis a szakminisztérium még nem küldte le a program metodológiájátt a megyei tanácsnak” – fogalmazott az igazgató, hozzátéve, hogy a megyei tanácsnál és a tanfelügyelőségnél futnak össze a szálak,az ottani illetékesek értesítik majd őket, mikortól számíthatnak a program beindulására. A tanfelügyelőség szóvivője erre reagálva elmondta, hogy valóban nem érkezett még meg a módszertan, és ha az meg is érkezik, utána még közbeszerzési eljárást kell kiírniuk, mellyel eldől, hogy milyen cég készítse és szállítsa majd az ebédet a gyerekeknek. A fejleményekre visszatérünk.

Sükösd T. Krisztina