Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megyei fociérdekességek

A megyében szereplő labdarúgó-csapatok egyelőre hibernálnak, ezért az őszi idény néhány érdekességét osztjuk meg olvasóinkkal.

Răzvan Giura volt a leggólerősebb játékos az őszi idényben

Răzvan Giura volt a leggólerősebb játékos az őszi idényben

 

A rangsort nem kis meglepetésre a Nagyváradi Egyetemi FC vezeti 36 ponttal, egy ponttal megelőzve a legutóbbi ezüstérmes Diószegi SK-t, amelynek kispadján továbbra is Víg Zoltán foglal helyet. A harmadik helyen a Belényesi Bihorul áll 34 ponttal, míg a negyedik a Biharszentandrási Crişul, amely 32 ponttal zárta az őszi idényt.

Az alsóházban csak a seregható Gurányi Padişul tűnik biztos kiesősnek, mivel az őszi idényben két pontot szerzett, ráadásul 3 pontos büntetéssel sújtották. A 12. helyen álló Hegyközpáyki KSK és a rangsorban következő Váradszentmártoni KSK egyaránt tíz ponttal rendelkezik, míg a Nagyszalontai Olimpia 8 ponttal áll a 15. helyen.

A leggólerősebb együttes a szentandrási volt 54 találattal, második helyen az éllovas Egyetemi FC áll 51, a harmadikon pedig a diószegiek találhatók 47 góllal. A legjobb védelme a belényesieknek van, hiszen Kovács Rudolf edző fiatal gárdája mindössze 10 gólt kapott az ősszel lejátszott 14 mérkőzésen. A második és a harmadik helyen az Egyetemi FC és meglepetésre a Mihályfalvi Unirea FC áll, 14–14 kapott góllal. Az érmelléki csapat egyébként jól szerepelt a bajnokság első felében, ahol 25 pontot gyűjtött, így ötödik helyen áll a tabellán.

A legkevesebb találatot a sereghajtó gurányiak érték el, szám szerint 14-et, s ők kapták a legtöbb gólt ellenfeleiktől, 84-et. Érdekesség, hogy a legrosszabb védelmek rangsorában a középmezőnybe tartozó Mácsapusztai Unirea áll, 42 kapott góllal, ennek ellenére a gárda 18 szerzett pontjával a nyolcadik helyet foglalja el a tabellán.

Zádori Imre új csapatában is szórja a gólokat

Zádori Imre új csapatában is szórja a gólokat

 

Gólfelelősök

A góllövőlistát a szentandrási csapat 28 éves csatára, Răzvan Giura vezeti, aki 18 alkalommal volt eredményes az ősz folyamán. A második helyen a Bihari Földvár volt játékosa, a jelenleg Borson futballozó Zádori Imre áll 17 góllal, őket a Diószegi SK gólfelelőse, Emil Popa követi 16 találattal. Érdekesség, hogy Zádori tavaly gólkirályként zárta a másodosztály első csoportját, csapata a Bihari Földvár pedig a Fair Play díjat érdemelte ki. A csatár öccse, Sebastian Diószegen focizik, s bár csapata egyik legjobbjának számít, inkább az előkészítő szerepét vállalja magára, így kevesebb gólt szerzett eddig. A gólfelelősök rangsorában olyan tapasztalt labdarúgók kaptak még helyet, mint Florin Neaga (Egyetemi FC – 13 gól), Alexandru Gego (Mihályfalvi Unirea – 13), Cristian Ţârlea (Nagyszalontai Olimpia – 10), Széles Tibor (Mácsapusztai Unirea –10) vagy Victor Dobrescu (Madarászi SK – 9), mindannyian magasabb szinten is űzték a focit. Utóbbi az olasz Torinó AC-ben is megfordult jó pár évvel ezelőtt.

A Mihályfalvi csapat dobogóközelben zárta a bajnokság első részét

A mihályfalvi csapat dobogóközelben zárta a bajnokság első részét

 

Játékengedélyek láttamozása

A másodosztályú bajnokságért felelős igazgató, Gheorghe Rusu elkészítette a játékengedélyek láttamozását elősegítő programot. E szerint a procedúra február elsején kezdődik majd, az első két „vendég” pedig a Nagyváradi Bihar FC Legenda és az Esküllői Inter gárdája lesz. A továbbiakban a következő együtteseket várják a BMLE székhelyére (Nagyvárad, Nagyvásártér 4–6.), február 2-án: Vársonkolyosi Minerul és Székelhyhídi SK; február 3-án: Papfalvi Viitorul és Fugyivásárhelyi Unirea 2016, február 6-án: Berettyószéplaki Voinţa és Révi SE, február 7-én: Hegyközszentmiklósi Toldy FC és Barátkai Unirea, feburár 8-án: Cserpataki Slovan és Mezőtelegdi Foresta, feburár 9-én: Nagyváradi Bihorul Sportiskola és Biharrósai Unirea, február 10-én: Vaskohi Biharea és Bontesdi Zorile, február 13-án: Alsókocsobai Izvorul és Gyapjui Dacia KSK, február 14-én: Illyei Voinţa és Tulka Victoria, február 15-én: Bihari Földvár és Bihardobrosdi Vulturul, február 16-án: Biharkabaia Gloria és Köröstarjáni Viitorul, február 17-én: Liberty CF.

Alex Gego

Alexandru Gego

A csapatoknak 200 lejes tagdíja, illetve minden játékengedély után 20 lejt kell befizetniük a BMLE kasszájába. Ehhez adódnak még az esetleges új- vagy átigazolások, amelyek 30 lejbe kerülnek labdarúgónként.

Az átigazolási időszak január 23-án kezdődik és február 19-ig tart, ám mivel megyei szinten csak március elején kezdődnek el a bajnokságok, így szinte biztosan meghosszabbítja majd a terminust a megyei egyesület végrehajtó bizottsága, amely e hónapban ülésezik majd.

A megyei első osztályban szereplő együtteseket egyelőre még nem osztották be a játékengedélyek láttamozására. Ez nem rendhagyó, ugyanis több mint fél éve nincs egy kijelölt személy, aki a bajnokság ügyeit intézné a megyei egyesületen belül.