Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megyei disznótoros fesztivál volt Nagyváradon

A feláldozott disznókat sirató ködös, esős idő sem szegte kedvét annak a szervezők szerint mintegy 5000 embernek, akik szombaton a nagyváradi ERA bevásárlóközpont parkolójába özönlöttek az első alkalommal megrendezett megyei „D’ale porcului” nevezetű disznótoros fesztiválra és böllérversenyre, egy igazi népünnepélyre, amelyre 23 település csapatai neveztek be a legízletesebb falatokat: torost, flekkent, hurkát, kolbászt, és persze sok pálinkát és forralt bort kínálva reggel nyolc órától egész délután ötig. Az esemény a Hagyományos Kultúra Megőrzésének és Népszerűsítésének Bihar Megyei Központja, valamint számos társszervezet rendezésében zajlott.

Látvány-disznóperzselés

Látvány-disznóperzselés

A 19-es és 23-as buszjáratok szinte egész nap zsúfolásig telve közlekedtek, akkora volt a fesztivál iránt az érdeklődés. Főként a ráérősebb nyugdíjas korosztály volt többségben de akadtak fiatal családok is, akik kíváncsiak voltak a kínálatra.

Készpénzzel nem lehetett fizetni, viszont 12 lejes egységáron ételjegyeket árultak, amiért egy fogást lehetett vásárolni: toroskáposztát, némi hurka- és kolbászkarikákkal, vagy nagyjából két fél szál árva kolbászt vagy hurkát elvitelre. Ez fölöttébb rossz ötletnek bizonyult, hiszen ahhoz, hogy valaki valóban jóllakjon kénytelen volt legalább két jegyet váltani 24 lejért. Igaz, itallal azért kedvesen és bőven szolgáltak az ételek mellé.

Megyei 2

Disznóvisítás nem zavarta az állatbarátokat a kora reggeli órákban, mert a csapatok készen kellett megvásárolják a már korábban leölt, ellenőrzött helyről származó állatokat, hogy azokat a délelőtt folyamán feldolgozhassák. Egyetlen hagyományos szalmás disznóperzselést azért a látvány kedvéért bemutattak a közönségnek.

A fő színpadi tréfamester és bemondó a hazai körökben ismert népi figura, „Văru’ Săndel” (Alexandru Pop) volt, a hangszórókon pedig egész nap ömlött a román népzene, a színpadon néptáncosok sokasága követte egymást, és sajnos csak a legkitartóbbak láthatták-hallhatták a nap egyetlen magyar meghívott együttesét, a legutoljára sorra kerülő érmihályfalvi Nyíló Akác Néptánccsoportot.

Réven még a kerítés is kolbászból volt

Réven még a kerítés is kolbászból volt

A szervezés hagyott némi kívánnivalót maga után, például jobban odafigyelhettek volna a standok lefedésére, mert a dél körül érkező eső komoly fejmosást okozott mindenkinek, még a legkitartóbb, belülről már elázott árusoknak és kuncsaftoknak is.

A kínált ételek hamar elfogytak, és a szervezők annyit késlekedtek az ételversenyek eredményhirdetésével, hogy sok résztvevő egyszerűen sátrat bontott és elindult haza, illetve többen az egyik nagyváradi vendéglőben szervezett közös vacsorára igyekeztek.

Esőben még jobban esik…

Esőben még jobban esik…

Vasárnap azért utólag értesítették a döntésről a sajtót: a hagyományos ételversenyben Nagyürögd csapata lett az első, Kispapmező a második, illetve Fugyivásárhely a harmadik, de azért mindegyik húsfeldolgozó csapat igyekezetét és szakértelmét egyöntetűen díjazta a fogyasztóközönség nagy étvágya. Persze az első három helyezett némi pénzjutalomban is részesült.

A legjobb zenekar a papfalvi!

A legjobb zenekar a papfalvi!

A megyéből nevező csapatok a következők voltak: Bors, Bihardiószeg, Székelyhíd, Érmihályfalva, Fugyivásárhely, Rév, Tenke, Biharrósa, Kisősi, Biharkaba, Körösgyéres, Köröskisjenő, Madarász, Nagyürögd, Papfalva, Kispapmező, Oláhszentmiklós, Váradszentmárton, Vizesgyán, Telegd, Bihardöbrösd, Tulka. Ehhez adódott még hozzá a magyarországi Békés-megye csapata, akiknél az ismert minőség miatt pillantok alatt legalább 50 kiló kolbász és 20 kg hurka fogyott el.

Diózsegi hurkatöltés

Diózsegi hurkatöltés

A leghosszabb kolbász versenyét a diószegiek nyerték több mint tíz méteres fonott csodájukkal, amit négyen is alig bírtak megmutatni, de ők kapták a legfinomabb bor különdíját is. A számtalan különdíj között a borsiak a legjobb szervezésért, a réviek a legjobb csapatszellemért lettek kitűntetve.

Volt aki nem elégedett meg a színpadi zenével, így például a papfalviaknál egész nap háromtagú saját banda húzta a muzsikát, amire ropták is a táncot: ott jártunkkor épp a népszerű „Az a szép, az a szép…” nóta szólt – a fiúk utólag a legjobb zenekar különdíját is elnyerték.

Teknőben dagasztják a békési kolbászhoz valót

Teknőben dagasztják a békési kolbászhoz valót

A szervezők szerint tehát összesen nagyjából ötezren fordultak meg a rendezvényen a nap folyamán. Mindent összevetve enyhén szólva is kommerciálisra sikeredett az első disznótoros „D’ale porcului’ fesztivál, reméljük a rendezők a folytatásra gondolva legalább az árakon és a zenei kínálaton is árnyalnak majd valamicskét.

Tóth Gábor