Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megvonják a támogatást a selyemhernyó-tenyésztőktől

A 2017-es évtől kezdődően a román állam nem nyújt támogatást a selyemhernyó-tenyésztésre, tudatta közleményben a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA). Az intézkedés oka, hogy az utóbbi két évben egyetlen ilyen jellegű támogatásra vonatkozó kérvényt sem tettek le az erre jogosult személyek az ügynökségnél.

megvonjak 1

Ez részben azzal magyarázható, hogy egyre kevesebben foglalkoznak selyemhernyó-tenyésztéssel. Másrészt az is felmerülhet, hogy az érintettek nem kaptak megfelelő tájékoztatást és nem voltak tisztában azzal, hogy ilyen jellegű támogatást igényelhetnek. Bármi is a kiváltó ok, tény hogy a 2015-ös évre 27 ezer eurót különítettek el az ügynökség költségvetésében a selyemhernyó-tenyésztés támogatására, és ez az összeg elvesződött, mivel senki nem igényelte. Hasonló helyzet fog megismétlődni a 2016-os év végén is, mivel idén sem igényelte senki a támogatást.

„Úgy döntöttük, hogy értesítjük a bizottságot és kérjük, hogy töröljék a költségvetésből a selyemhernyó-tenyésztés támogatására rendelt összeget, ugyanis sem 2015-ben, sem 2016-ban nem igényelte azt senki. Ezeket a pénzeket kiutalták, de nincs rá kereslet” – nyilatkozták az APIA képviselői.

Sz. G. T.