Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megvenné a Rimanóczy-szállót a megyei tanács

Él elővásárlási jogával a Rimanóczy Szálloda és Gőzfürdő és a Royal Kávéház eladásánál a Bihar megyei önkormányzat – erről döntöttek egyhangúlag rendkívüli ülésükön a tanácstagok pénteken. Az úgynevezett B-épületrészt 310 ezer euróra értékelték, a bökkenő, hogy azokat több, nagyszalontai, gyulafehérvári és marosvásárhelyi ingatlannal együtt, „csomagban” adná el jelenlegi tulajdonosa, az Unicredit Bank összesen 800 ezer euróért.

megvenne 1 HA FER

Pásztor Sándor ismertette a műemlék épület megvásárlásával kapcsolatos helyzetet a tanácstagokkal, majd az eladó képviselőjeként bemutatkozó ügyvédnő próbálta meggyőzni a testület tagjait arról, miért is nem lehetne önállóan eladni az épületeket, ám Carmen Soltănel jegyző rövid úton rámutatott arra, hogy a tanács egyrészt élhet elővásárlási jogával egy bizony épület esetén, másrészt nincs lehetősége más megyei ingatlant megvenni.

megvenne 2

Pásztor Sándor megyei tanácselnök az ülés után elmondta, meg akarják őrizni a városközpont egyik reprezentatív műemlék épületét. Az épület rendeltetéséről később döntenek, és elképzelhetőnek tartja, hogy akár a váradi önkormányzattal közösen használják azt, de kizárt, hogy más megyében lévő épületekkel együtt vegyék meg. Minden lehetséges módon megpróbáltak tárgyalni a bank képviselőivel, azonban úgy érzik, hogy erőltetni akarják őket a csomag megvásárlására, holott a megyei tanácsnak nincs erre lehetősége. Az önkormányzat viszont él az elővásárlási jogával, emellett baráti hangú levelet is küldtek a tulajdonosnak, amelyben kérték, válasszak szét a csomagot, mivel őket csupán a Rimanóczy-szálló érdekli. A bank válasza szerint ezt nem akarják, ugyanakkor érezhető, hogy lenne már ügyfelük, bár a személyes tárgyalásokon már nem mutatkoztak ennyire kérlelhetetlennek. A tanácselnök szerint, ha jogi útra terelődik az ügy, a bíróság kimondja majd az épületek önálló eladását. Arról, hogy mi lesz az épületben, később is ráérnek dönteni, mondta Pásztor Sándor, aki szerint akár kiállítótér is helyet kaphat ott, vagy helyreállíthatják az egykori gőzfürdőt, hiszen a legközelebbi ilyen Budapesten van.

Fried Noémi Lujza

 

1891-ben id. Rimanóczy Kálmán nagyváradi építész korszerű szállodával ellátott kád- és gőzfürdő építésébe fog a Körös partjával párhuzamosan. Júniusban az első emeletnél tartottak, szeptemberben már a kétemeletes épület tetőzete is készen állt. A tágas fürdőmedence a római fürdőket idézte, ezt egy csúcsíves árkáddal körülvett folyosó választotta el a kisebb, kagyló alakú tetőzettel ellátott medencéktől. Emellett zuhanyzót és gőzkamrákat is kialakítottak. A kádas fürdőket az első emeleten helyezték el, míg a második emelet a vendégszobáknak adott helyet. A fürdő és a 27 szállodaszoba megnyitására 1891. október 1-jén került sor. Az épület Bémer térre néző oldalán a tetőzet gerincén a „RIMANÓCZY GŐZFÜRDŐ” felirat állt.

A jól működő szálloda bővítésének érdekében Rimanóczy Kálmán 1893-ban megvásárolta Imre János építőmesternek a szomszédos telken levő házát, melyben a Magyar Királyi Kávéház működött, azonban annak lebontása csak a kávéház nyolc éves bérleti szerződésének lejárta után vált lehetségessé. Az Imre-féle ház bontását 1900 februárjában kezdik el, a kétemeletes, 25 szobát magában foglaló szállodaépületet, földszintjén a fényűző Royal Kávéházzal 1900. október 15-én nyitották meg. A budapesti New York Kávéházra emlékeztető Royal elé a bérlő kerthelyiséget rendezett be.

1904-ben új lépcsőházat építettek, emellett a régi szárny Bémer térre néző előszobáját étteremmé alakították, a kádas fürdőket a földszintre helyezték át, helyükre kényelmes vendégszobák kerültek. A Körös-parti homlokzat elé, a fürdő mellett sörcsarnokot létesítettek. (Forrás: lexikon.adatbank.ro)