Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megvédte bajnoki címét Rákóczi Gergő

Marosvásárhely adott otthont immár hagyományosan a román nemzeti fogathajtó bajnokság utolsó fordulójának, ami egyben a döntő is ebben a sportágban.

Rákóczi Gergő bajnok lett, emellett sikeres nemzetközi vizsgát tett

Rákóczi Gergő bajnok lett, emellett sikeres nemzetközi vizsgát tett

A nemzeti fordulóval párhuzamosan zajlott a nemzetközi fogathajtó verseny is, amit a F. E. I. háromcsillagos versenynek minősített. Ez az egy háromcsillagos verseny van jelenleg Romániában. A versenynek effajta rangsorolása azt jelzi, hogy a nemzetközi lovas-szövetség elismeri azt a hatékony munkát, amit a lovassport szakágazatában végeznek itt Romániában. A versenyre a hazaiakon kívül Horvátországból és Magyarországról is érkeztek fogatok, emelve a verseny színvonalát. A bírói testület tagjai is Ausztriából, Csehországból, Magyarországról és Lengyelországból érkeztek. A román nemzeti bajnokság köztudottan négyfordulós. Érdekessége, hogy ebben az évben a harmadik fordulót a magyarországi Mezőhegyesen tartották, hiszen az itteni anyagi támogatás hiánya miatt egyre nehezebb helyszínt találni mind a négy fordulónak.

megvedte (2)

Talán elég megemlíteni, hogy annak ellenére, hogy a lovassportok között a fogathajtás a legsikeresebb ágazatnak számít Romániában,, az utóbbi évtizedben jó néhány fogathajtó versenynek korábban helyszínt adó bázis megszűnt. Itt elég, ha a paptamási, a gyergyói, a szentkirályi valamint a karcfalvi egykori pályákra gondolunk, máris evidensek a veszteségeink. Sajnos a fogathajtás ma szinte egészében néhány sportszerető család terheire szorul és dr. Kelemen Atilla és a fogathajtó szakbizottság áldozatos munkájának köszönhetően éli túl pénz szűkös éveit. Pedig a szakértők szerint e sportág a legköltségesebb a forma 1-es versenyek után. A marosvásárhelyi döntőn nem születtek meglepetések, az előző három forduló után az első helyezett érköbölkúti Rákóczi Gergő ezúttal is megőrizte a román nemzeti bajnoki címét.

megvedte (1)

A mindenkori román bajnokságban ő az egyedüli, aki immár hatodszor nemzeti bajnok, így tovább fényezte a sportmesteri díját és megőrizte helyét a világ tíz legjobb fogathajtója sorában. Egyébként az idén Gergő elvégezte külföldön és sikeresen vizsgázott a román lovassportedzői képzésen (Romániában ilyen képzés nincs). Pillanatnyilag ő az egyetlen diplomával rendelkező edző Romániában ebben a sportágban. Ez évtől a Romsilva ,a román méneseket fenntartó vállalat Rákóczit a hazai ménesek hivatalos edzőjének nevezte ki. A verseny további állása: Pál Attila gyergyóalfalusi versenyző ezüstérmes, míg az iratosi ( Arad megye) Varga Roland a bronzérem birtokosa 2016-ban. A 2016-os versenyévad azért is bírt különleges jelentőséggel, mert idén ünnepelte a román fogathajtás a 30. évfordulóját. Harminc éve annak, hogy 1986 szeptemberében a Maros megyei Tófalván először rendeztek Romániában nemzetközi lovas-szövetség által is elismert háromnapos fogathajtói versenyt.