Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megünnepelték a tánc világnapját

Stílszerűen egész napos interaktív foglalkozásokkal ünnepelte a tánc világnapját szombaton a Nagyvárad Táncegyüttes, melynek tagjait ez alkalommal sokkal közvetlenebb környezetben megismerhette a váradi közönség. A rendezvény színhelye a Szigligeti Stúdió volt, ahová az esős időjárás ellenére is szép számú érdeklődő látogatott el, főként fiatalok és családosok.

tanccal 1

A program délelőtt 11 órától kezdődött a Kerekes Dalma és Tőkés Imola vezette testtudat-tréninggel, melynek lényege az volt, hogy az érdeklődőket hozzásegítsék a testrészek tudatos irányításához – hogy a lehető legnagyobb mértékben irányítani tudják, milyen irányba, milyen gyorsasággal, milyen mélységben vagy magasságban mozdítják el végtagjaikat. „Nagyon fontos az, hogy mozogjunk, bármit. A tánc annyit ad hozzá pluszban, hogy azt a sok mindent, ami az emberi testben a mozgást létrehozza, picit egy síkra tereli, harmóniába hozza. Életben tartja a testet és az elmét” – nyilatkozta lapunknak Kerekes Dalma táncművész.

A világnapi program a délután folyamán néptánc-oktatással folytatódott. A résztvevők Forgács-Popp Jácint és Szabó Enikő Ágnes vezetésével mezőségi táncokkal, Brugós Sándor vezetésével pedig a bukovinai székelyektől eredő silladrival ismerkedhettek meg alapszinten. A 17 órától kezdődő gyermektáncház a Nagyvárad Táncegyüttes és a Csillagocska Néptáncegyüttes közös szervezésében zajlott. A foglalkozást – melynek keretében a kicsik Forgács Zsombortól sárközi ugrós táncot, Szerefi Ilonától pedig népdalokat tanulhattak – felnőtt táncház követte. A zenét a Soroglya Zenekar és a Csillagocska Néptáncegyüttes zenészei biztosították.

tanccal 2 HA FER

„Egy hivatásos táncegyüttes életében nagyon fontos ez a világnap, és ebből az alkalomból szerettük volna megkóstoltatni az emberekkel azt, amit mi itt valójában csinálunk Nagyváradon. A néptánc pedig kiemelten is fontos számunkra, mert ez egy módja annak, hogy tiszteljük elődeinket és megtartsuk hagyományainkat. Sajnos a mai fiatalság ez iránt nem mindig érdeklődik, de úgy gondolom és úgy látom, hogy a néptánc-mozgalmak egyre nagyobb teret nyernek és egyre több fiatal szereti meg a néptáncot” – nyilatkozta Forgács Zsombor táncművész.

Sz. G. T.