Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megújult az Ady Endre Múzeum és Emlékház

Szeptember 20-án, szombaton adták át Érmindszenten, Ady Endre szülőhelyén a költő múzeumát és emlékházát.

Szombaton a költő szobra előtt tartották az átadó ünnepséget, melyen először Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes mondott beszédet, ezt követően Semjén Zsolt magyarországi miniszterelnök-helyettes köszöntőjét Gaál Gergely főtanácsadó tolmácsolta. Szót kaptak a magyar, illetve a román írószövetség képviselői, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés elnöke, Kozma Péter, az említett megye kormánymegbízottja, E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Bene János, a nyíregyházi Jósa András Múzeum vezetője is. A vendégek között köszöntötték a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum, és a költő nevét viselő bukaresti iskola képviselőit, valamint a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének tagjait is.

megujult 1

A megújult emlékház

A moderátor szerepét is vállaló Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum főigazgató-helyettese elmondta, hogy a gyűjteményt a család ereklyéivel egészítették ki.

A felújítás a nyíregyházi Jósa András Múzeum és a szatmárnémeti Szatmári Múzeum által indított Cult-Tour projekt részeként a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósult meg. A két közgyűjtemény révén több közös, sikeres pályázatot is lebonyolítottak az elmúlt években, többek között a tiszaberceli Bessenyei György emlékházát újították fel, és a Sóstói Múzeumfaluban kibővítettek egy honfoglalás-kori falut.

megujult 3.

Az emlékház belülről

A beszédek egyébként a költő mellszobra mellett hangzottak el, a szülőházat és az emlékmúzeumot bárki szabadon megtekinthette. „Szimbolikus értékű az, hogy ezt a házat, ahol Ady Endre gyerekeskedett, Európai Uniós alapokból újítottuk fel, hiszen ő nemcsak a magyar kultúrának, hanem a világirodalomnak, az európai kultúrának is része. Ady Endre a közös örökségünk.”– mondta az elsőként felszólaló Kelemen Hunor, míg Semjén Zsolt üzenetében arra is hangsúlyt helyezett, hogy kulturális örökségünk védelme kiemelt feladat, és jó eredmények érhetők el, ha ezt sikerül összekapcsolni gazdasági lehetőségekkel is.

Fried Noémi Lujza