Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megújult a Kálvária domb

A nagyváradi Kálvária domb (Gomba) teljes átalakításáról, turistacsalogató, szabadtéri botanikus kertté való kiépítéséről tartott tegnap a helyszínen projektzáró sajtótájékoztatót Mircea Mălan váradi alpolgármester.

Vasárnap még verőfényes időben tárult elénk a felújított Kálvária domb

Vasárnap még verőfényes időben tárult elénk a felújított Kálvária domb
Fotó: Borsi Balázs

 Ködbe burkolózott tegnap Nagyvárad panorámája, amelyre kiváló kilátás nyílik a mintegy 180 méter magas Kálvária domb tetejéről. Vasárnap azonban, amikor épp hétágra sütött a nap, a Reggeli Újság munkatársa már kint járt a felújított parkban, így egy szép felvétellel is meg tudjuk mutatni, hogyan néz ki a váradiak és a turisták által egyaránt kedvelt kilátó.

Tegnap azonban a tejfehér ködben úszó domboldalon az alig 50 méteres látótávolságban is kivehető volt, mondhatni „felsejlett”, mi mindent alakítottak át a határon átívelő román–magyar (HU-RO) uniós projekt révén finanszírozott munkálatok során. A sajtótájékoztatón elhangzottakba a domb tövében kanyargó vasúti sínek irányából néhány „láthatatlan” vonat füttye és a gyorsforgalmi út zaja is beleolvadt.

 Mircea Mălan tartotta a projektzáró sajtótájékoztatót – tőle jobbra a háttérben Origen Sabău, aki Nagyváradról települt ki Magyarországra

Mircea Mălan tartotta a projektzáró sajtótájékoztatót – tőle jobbra a háttérben Origen Sabău, aki Nagyváradról települt ki Magyarországra

Mircea Mălan hangsúlyozta, a Kálvária dombon az eddigi 1,8 hektárnyi területet 3,9 hektárnyira terjesztették ki oly módon, hogy a görög katolikus egyház tulajdonában, illetve néhány váradi lakos magántulajdonában lévő szomszédos területet megvásárolt a város. A sajtótájékoztatón régen és újonnan készült felvételeket is levetítettek a valóban turistacsalogatóvá vált helyszínről, melyen több kilátót is kialakítottak, és ezeken a helyeken nyáron az árnyékot a padok fölé épített állványokra felfuttatott növényzet (szőlőlugas) fogja biztosítani.

elkeszult 2

A sajtósokat a köd miatt egy domboldali sétára is meghívták, hogy közelebbről is szemügyre vehessék a valóban szépen kialakított helyszínt: a gyeptéglákkal burkolt zöldövezetet, a díszcserjéket és fákat, a 130 férőhelyes szabadtéri amfiteátrumot, ahol akár szabadtéri tanórákat is lehet majd tartani. Mălan köszönetet mondott a projektben részt vevő minden kollégájának, a munkálatokat kivitelező cégeknek és az időjárásnak, utóbbi lehetőséget adott arra, hogy időben befejezzék a munkálatokat. „Már csak rajtunk, lakosokon és turistákon múlik, mennyire vigyázunk erre a kilátóra, hogy ugyanígy fog-e kinézni egy vagy öt év múlva is” – zárta gondolatait az alpolgármester.

elkeszult 4

A magyar partner részéről a körösszegapáti ortodox egyház képviseletében jelen volt Origen Sabău görögkeleti pópa is, aki röviden felvázolta a projekt rájuk háruló feladatát, és a további együttműködés reményében köszönt el. A projektzáró második része Körösszegapátin folytatódott.

Sükösd T. Krisztina