Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megújuló energia – kísérletek és lehetőségek

Tegnap mutatták be a nagyváradi Ramada Szálloda előadótermében azt a projektet, amely révén román–magyar együttműködéssel két, úgynevezett megújuló energiát előállító és ezt a módszert kutató központot fognak megépíteni, egyiket a Bihar megyei Fugyivásárhelyen, a másikat a Hajdú-Bihar megyei Tégláson. A határon átnyúló együttműködési programsorozat részeként elnyert „BIO-REN” elnevezésű pályázatról Fugyivásárhely polgármestere, Ioan Pop, Téglás község polgármestere, Czibere Béla és Ciprian Barna, a Nagyváradi Metropolisz Övezet vezérigazgatója beszélt a projektbemutató megnyitóján. Szó esett az egyre nagyobb energiaigényről és az egyre inkább kimerülő energiakészletekről.

megujulo

Ciprian Barna, Ioan Pop és Czibere Béla

A téglási polgármester előadásában rámutatott, a légköri szennyeződés miatt kialakult klímaváltozás arra ösztönzi, sőt lassan már kényszeríti az embereket, hogy saját maguk és bolygónk érdekében olyan energia-előállító módszereket találjanak, amelyek biztosítják a kellő energiamennyiséget anélkül, hogy tovább rontanák a veszélyesen szennyezett levegőt. A két felépülő új központban eleinte kísérleti szinten foglalkoznak a megújuló energia előalításának lehetőségeivel, ehhez kapcsolódva pedig előadásokat, találkozókat szerveznek, hogy az iparágban dolgozó üzletemberek is megismerhessék ezt az új lehetőséget.

A metropoliszövezet vezetője örvendetes dolognak vélte, hogy a határ két oldalán egyszerre készül el ez a két kutatóközpont, és remélhetőleg egyre több érdeklődőt vonz majd mind román, mind magyar részről. A két központ 2014. november elsejéig kell elkészüljön, a munkálatok összértéke 1,73 millió euró, ennek 91 százaléka vissza nem térítendő európai uniós támogatás, a fennmaradó összeget pedig két település önkormányzata, a Nagyváradi Metropolisz Övezet, illetve a Hajdú-Bihar Megyei Gazdasági és Munkaadó Szövetség fizeti ki.

Sz. M.