Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megújul a Darvas–La Roche ház

Aláírta szerdán Ilie Bolojan nagyváradi polgármester és Sanda Cătană, az Észak-Nyugati Régiófejlesztési Ügynökség (ADRNV) ügyvezető igazgatója a Darvas–La Roche ház felújításának támogatási szerződését. Az észak-nyugati régióban ez az első, a kulturális örökség megőrzésérnek támogatásáról aláírt szerződés.

megujul

A Darvas–La Roche ház lesz Nagyvárad szecessziós múzeuma, az épületben egyébként már több kiállítást is megnyitottak. Ilie Bolojan elmondta, a felújításához szükséges közbeszerzési eljárásokat június 23-án elküldték az Elektronikus Közbeszerzési Szolgálatnak (SEAP), ahol várhatóan július közepén jelenik meg a kiírás. A közbeszerzések lefolytatása után a  tervek szerint ősszel elkezdik a tényleges munkát. A felújítás a tervek szerint a szerződés aláírásától 30 hónapig tart és teljes körű lesz, megerősítik a ház és a tető szerkezetét, elvégzik a falak és az asztalosmunkák külső és belső felújítását, akadálymentesítik az épületet, liftet szerelnek fel, felújítják víz- és az elektromos hálózatot, és rendbe teszik a ház udvarát és a kerítést is. A vissza nem térítendő támogatás értéke 9,7 millió lej, összértéke pedig 10,5 millió.

 

A felújítástól a látogatók számának növekedését is remélik. Míg tavaly háromezren jártak a Darvas–La Roche házban, 2020-ra évi ötezer látogatót szeretne odavonzani az önkormányzat. Több támogatási kérelmet is benyújtottak egyébként, például a vár bástyáinak felújítását és a majdani szabadkőműves múzeum kialakítását uniós támogatással tervezik. Előbbi projekttel szemben adminisztratív kifogást emeltek, amelyet az önkormányzat megóvott, így közigazgatási bíróság dönthet majd, utóbbi projektet még értékelik.

Sanda Cătană gratulált a támogatás elnyeréséhez, és azt is elmondta, hogy a 32 támogatási terület közül egyelőre nyolcra lehet pályázni, a következő pályázati lehetőség a városi mobilitás területe lesz. Nagyváradnak itt is van érdekeltsége, például az új Aradi úti villamos-csomópont kialakítására ide pályáznak majd.

Fried Noémi Lujza