Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megtört sorsokról a belényesi iskolában

A globális nevelés hetének keretében a nagyváradi és belényesi zsidóság történetéről és a II. világháború alatt végbement népirtásról tartottak konferenciát a belényesi Samuil Vulcan Főgimnáziumban, „A világ tőlünk is függ” jelmondat alatt. A 2017. november 23-án és 24-én tartott rendezvény főszervezője Elena Ojică pedagógus volt. A konferencián összesen 260 diák vett részt, valamint további 50 pedagógus.

megtort sorsokrol 1

A rendezvény első napja, november 23-án a diákok dolgozatainak bemutatásával kezdődött. A fiatalok pedagógusaik által javasolt témákat dolgoztak fel, és különböző szemszögekből elemezték a helyi zsidó közösségek jelentőségét, mint például az intelligencia, akaraterő, újító szellem, kreativitás. Részletesen taglalták többek közt a zsidó közösség szerepét Nagyvárad század eleji, szecessziós arculatának megteremtésében.

megtort sorsokrol 2

Korabeli beszámolók alapján felelevenítették ugyanakkor azokat a törekvéseket, amelyekkel a zsidótörvények és a gettószabályzat elnyomó súlya alatt a zsidóság tagjai mégis igyekeztek megszervezni a tisztességes élet feltételeit, az egészségügyet és az oktatást a gettóban. Szó esett ugyanakkor a kényszermunkáról, a deportálásról és a megsemmisítő táborok borzalmairól is. Az elhangzottakat a diákok saját olvasmányélményeikkel, kutatási eredményeikkel támasztották alá. A nap zárásakor Dan Ispas professzor beszélt a belényesi zsidó temető 2014-es felújításáról, „annak a kisebbségnek az elismeréseként, amely vezető szerepet játszott a város fejlődésében”.

megtort sorsokrol 3

A konferencia második napján a holokauszt két híressé vált gyermeknapló-írójáról – Anne Frankról és a nagyváradi Heyman Éváról – emlékeztek meg. A nap különleges vendége Paşcu Balaci román esszéíró és dramaturg volt, aki maga is a belényesi líceumban végzett, s nemrég mutatta be Heyman Éva életét megörökítő drámáját.

Sz. G. T.