Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megteltek a bölcsődék Váradon

Szeptember 1-jétől megnyitották kapuikat a váradi bölcsődék. A megyeszékhelyen lévő tizenhárom bölcsőde a nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO) hatáskörébe tartozik, így az ezzel foglalkozó részlegvezetőt, Adina Ciucioiut kerestük fel. Arra voltunk kíváncsiak, vannak-e még betöltetlen helyek, esetleg alakultak-e ki várólisták, illetve, hogy milyen alapon bírálják el túljelentkezéskor a felvételt.

Adina Ciucioiu

Adina Ciucioiu

 

„Jelenleg mind az 520 hely betelt” – mondta Adina Ciucioiu, hozzátéve, hogy amennyiben néhány gyereket kivesznek a szüleik, mert már óvodába írathatók, akkor a szabad helyekre a kérvényezők felvételt nyernek. Hozzátette, hogy szeptemberben a túljelentkezési probléma – állítása szerint csak néhány szülő várakozik arra, hogy gyermeke bölcsődébe kerülhessen – biztosan megoldódik. Ez annak is köszönhető, hogy a júliusban megemelt gyermeknevelési juttatás miatt sok szülő úgy döntött, hogy nem tér vissza két évnél hamarabb a munkahelyére.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy túljelentkezéskor milyen szempontokat vesznek figyelembe egy-egy „felkapottabb” bölcsődében. Adina Ciucioiu elmondta, hogy ez pontozásos módszerrel zajlik. Előnyben részesülnek például a gyermeküket egyedül nevelő szülők, a többgyermekes családok, akiknek a nagyobb gyermekük ugyanabba a körzetbe jár óvodába vagy iskolába, ahová a kisebbik testvérüket bölcsődébe íratnák, de a lakhely, illetve a szülő munkahelyi címe is fontos szempont. Beiratkozáskor szükséges a kötelező védőoltások beadásáról egy háziorvosi igazolás is.

Egyébként a10 hónapos és 4 éves közötti korú gyerekek írathatók bölcsődébe, ott 6–18 óra között felügyelnek rájuk, a napi ellátásuk 8 lejbe kerül. A gyermeket legkésőbb reggel 8.30 óráig vihetik el a bölcsődébe. A szülőknek azt tanácsolják, hogy a kicsiket fokozatosan szoktassák hozzá az új környezethez, ezért egy-két hétig érdemes pár órával korábban értük menni. Azt is megtudtuk Adina Ciucioiutól, hogy a legkeresettebb bölcsődék a Rogériusz lakónegyedben vannak, de népszerűek a városközpontban lévők is.

Sükösd T. Krisztina