Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megtalálták a jó megoldást a Szacsvay kapcsán

Lapunkban is több alkalommal foglalkoztunk a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola Körös utcai részének elköltöztetésével.

megtalaltak

Az épület, melyben eddig az általános osztályokat befogadó úgynevezett „kis-Szacsvay” működött, bérleti szerződése lejárt, ezért az ott levő alsós osztályoknak új székhelyet kellett találni.

Az elmúlt hetekben vita támadt arról, hova is költözzön az iskolának ez a része, és most úgy látszik, végül sikerült megtalálni a létező legjobb megoldást – tudtuk meg azon a tegnapi sajtótájékoztatón, melyet Kecse Gabriella, a nagyváradi városi tanács RMDSZ-es tagja, az oktatási és ifjúsági szakbizottság egyedüli magyar tanácsosa tartott. Mint megtudtuk, a múlt heti városi tanácsülésen egyhangúlag jóváhagyták a nagyváradi önkormányzati képviselőtestület tagjai a nagyváradi iskolahálózat megváltoztatását.

A kis-Szacsvayból az osztályok nem költöznek túl messze, ugyancsak a Körös utcában lévő (a 42. szám alatti) Ioan Bococi-iskola épületébe járnak ezután a diákok, az ingatlant pedig a Bihar Megyei Tanács bocsátja a nagyváradi önkormányzat rendelkezésére, valamint az önkormányzati ülésen egyöntetűen döntöttek arról, hogy az épületet húsz évre kezelésébe vegye a nagyváradi önkormányzat. Kecse Gabriella elmondta, ez a költözés több előnyt jelent az iskola diákjainak és tanárainak, ugyanis az új helyen van például étkezde, így a diákoknak az épületen belül tudják biztosítani az ebédet. Hozzátette továbbá, hogy tanári szoba, nagy díszterem, laboratóriumok és a szemléltető eszközök tárolására megfelelő szobák, tornaterem és sportpálya is van az új épületben. Kecse kihangsúlyozta, hogy a költözködés a Szacsvay iskola V–VIII. osztályos tanulóit nem érinti.

Az új székhelyen a szeptemberi tanévkezdésig több korszerűsítést is elvégeznek, ennek költségeit a megyei tanács fedezi.

Szőke Mária