Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megszólalt a vészcsengő a hazai egészségügyben

A román egészségügyben jelenleg mindössze 13,5 ezer orvos dolgozik, miközben az egészségügyi minisztérium által megszabott normák szerint 26 ezernek kellene ellátnia a közkórházakat. Ebben a számban nincsenek benne a háziorvosok, illetve a magánrendelőket működtetők. Ennek ellenére 2011 óta drasztikusan megfogyatkozott, illetve továbbra is csökkenő tendenciát mutat az egészségügyben dolgozó szakemberek száma – írja a Capital gazdasági magazin.

Míg 2011-ben 20,6 ezren látták el a betegeket, 2013-ra ez a szám mintegy hat ezerrel csappant meg, tavaly pedig a minisztériumilag előírt norma a felére csökkent – áll az orvosi kollégium jelentésében.

megszolalt (1)

Illusztráció

A nagyszámú orvosi kivándorlás következtében a hazai egészségügyben zömében csak az ötven-hatvan éven felüli orvosok maradtak.

Ha az egészségügyben dolgozó szakemberek száma az elkövetkezendő években is ilyen iramban fog csokkeni, illetve az idősebb orvosgeneráció is kihal, Romániában előreláthatóan mintegy két évtizeden belül nem marad orvos a kórházakban – összegzi a hazai gazdasági magazin.

S. É.