Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megrajzolni a történelmet

A Varadinum Kulturális Alapítvány és az RMDSZ szervezésében Tégy jót Szacsvayval, légy jó mindhalálig! címmel nyílt kiállítás tegnap a tavaly meghirdetett rajzpályázat munkáiból a nagyváradi vár L épületében. A Bihar Megyei Tanfelügyelőséggel közösen indított verseny ezentúl Biharország, az én szép hazám cím alatt minden évben megszerveződik majd, hogy a magyar történelem egy-egy jelentős személyiségének életét megismertesse az iskolásokkal. A tavaly Szacsvay Imrére esett a választás annak szorgalmazására, hogy az 1848-49-es forradalom mártír politikusának a nagyváradi Ezredévi Emléktéren (Piaţa Libertăţii) álló szobra körül zajló felújítási munkálatokat támogassák. Az egyénileg (I-II) és csoportosan (III-VI. és VII-XII.) pályázó diákok osztályok szerinti három kategóriába sorolva nevezhettek: a kisebbektől rajzokat, míg a felsőbb osztályos diákoktól tablókat, akár esszéket és dalokat, filmeket és fényképeket is vártak szabad választásban és összeállításban.

megrajzolni a tortenelmet 1

Dr. Bántó Norbert, a pályázat ötletgazdája és főszervezője megnyitó beszédében örömmel nyugtázta, hogy több mint 1300 diákot sikerült megmozgatni a versenynek köszönhetően, akik mind tanulságos és hasznos ismeretekkel gazdagodtak a magyar Függetlenségi nyilatkozat szerzőjének életéről. A zsűri tagjait alkotó egyházi képviselők mellett az önkormányzat is képviseltette magát a bizottságban Huszár István alpolgármester személyében, aki tiszteletét tette a várbeli megnyitón. „A gyerekek óriási munkájának eredménye van kiállítva a falakon a magyar kultúrát ünneplő események egy apró mozzanataként, amely megmozgatta Nagyváradot, mert nem csak a gyerekek és a pedagógusok, hanem minden bizonnyal a szülők és a nagyszülők is kivették a részüket a rajzok tökéletesítésében.” – mondta az elöljáró, biztosítva a jelen levő osztályokat, hogy a személy, akit rajzaikkal megtiszteltek, igazi hazafi volt. A megnyitót a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola diákjainak előadása tette színesebbé, akik Szacsvay életének fontosabb mozzanatait elevenítették fel.

megrajzolni a tortenelmet 2

A résztvevők a pályázati anyag kiértékelésétől függetlenül egy közös jutalomban részesültek: a Nyíregyházi Mandala Dalszínház előadásában nézhették meg a Légy jó mindhalálig című darabot, valamint a kisebbeket a bábszínházba várták a szervezők, ugyanakkor mindhárom kategóriában az első három helyezett egy-egy oklevelet is átvehetett.

A kiállítást február 5-éig lehet megtekinteni 9 és 15 óra között.

Szamos Mariann