Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megoldásokat keresnek Hegyaljának

Fogadóórára és lakossági fórumra várták csütörtökön délután a váradhegyaljaiakat az iskolába. A Várad kissé elfeledett negyedében élők Huszár Istvánnak, az RDMSZ váradi önkormányzati frakcióvezetőjének, Kecse Gabriella tanácstagnak, Porsztner Béla olaszi körzeti elnöknek, Pásztai Ottó alelnöknek és Bokor Ildikónak mondhatták el gondjaikat. Mint azt Huszár Istvántól és Kecse Gabriellától megtudtuk, több helyzetre is megoldást keresnek a fórumon elhangzottak nyomán.

cof

Bár az RMDSZ-frakció kérte, nem kaptak pénzt a hegyaljai kultúrotthon felújítására, ennek hiányában pedig a negyedben nincs olyan közösségi tér, ahol akár keresztelőt, lakodalmat meg lehetne ünnepelni, vagy akár rendezvényeket lehetne szervezni szükség esetén. A kultúrháznak ugyan nagy terme és színpada is van, de az épület nagyon rossz állapotba került, a fórumot is az iskola épületében tartották meg, bár lábon állva, székek ugyanis már ott sincsenek.

Komoly gondot jelent a buszközlekedés, a víz- és csatornahálózat bekötése, sőt az aszfaltozás is Hegyalján. Bár az ott élők is a kiszabott városi adókat fizetik, nincs például olyan buszjárat, amivel reggel 6-ra beérhetnének olyan munkahelyre, ahol akkor van kezdés. Szombaton Hegyaljára visszafelé jó lenne egy buszjárat 10, 10.30 tájékán, jelenleg annak, aki például bejön a piacra bevásárolni, 13 óráig kell várnia, hogy hazajusson. Nincsenek rendben a vízelvezető árkok, volt rá példa, hogy a domboldalon lezúduló víz egyszerűen kimosta az azelőtt lefektetett csövek közül a földet, és sok helyen szükség lenne aszfaltozásra is.

Szinte hihetetlennek tűnik egy másik panasz, mely szerint a vaddisznók is gondot jelentek, bemennek a kertekbe és elpocsékolják a termést. Szükség lenne arra, hogy egy vadásztársaság képviselői kilőjék a vadakat, erre, akárcsak a felsorolt problémákra keresik az RMDSZ-képviselői a megoldásokat, segítenek a megfelelő beadványok elkészítésében stb. Mint megtudtuk, a találkozásokat rendszeressé szeretnék tenni, legközelebb tehát májusban várják majd a hegyaljaiakat újabb lakossági fórumra.

F. N. L.