Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megnyitották az Irgalmasság Kapuját

A Ferenc pápa által december 8-án meghirdetett Irgalmasság Rendkívüli Szentévének keretében, vasárnap szent kaput nyitottak a nagyváradi római katolikus székesegyházban, amely az Isteni Irgalmasság Kapuja nevet viseli. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Piero Marini érsek, Szent II. János Pál pápa egykori szertartásmestere volt, aki Böcskei László római katolikus megyéspüspök és Virgil Bercea görög-katolikus püspök közreműködésével végezte el a szertartást.

megnyitottak 1

A jubileumi évek megtartását VIII. Bonifác pápa rendelte el 1300-ban. Eleinte száz, később ötven, majd huszonöt évenként ünnepelték a jubileumi szentéveket, melyekből ezidáig 26-ot tartottak az egyház történetében. A legutóbbit 2000-ben Szent II. János Pál pápa rendelte el – emlékeztetett nyitóbeszédében Böcskei László, aki a helyi hívek és a papság mellett számos egyházmegyén kívülről érkező zarándokot is köszönthetett a nagyváradi székesegyházban.

A rendkívüli szentévet meghirdető Misericordiae Vultus címet viselő pápai bullából Pék Sándor, Nagyvárad újvárosi plébános esperes olvasott fel részleteket, majd a több száz egybegyűlt hívő körmenetben vonult ki az Isteni Irgalmasság Kapujának megnyitásához.

megnyitottak 2

„A mai napon az Irgalmasság Kapuját nyitjuk meg, mely maga Krisztus. A Boldogságos Szűz Mária volt a kapu, melyen keresztül a világba lépett. Máriát mindig az ajtó mellett ábrázolják az Angyali Üdvözletkor. Mi, Krisztus tanítványai valahányszor kinyitjuk templomaink kapuit, fel kell fedeznünk – amint Ferenc pápa mondja – az Atya irgalmának mélységét, aki mindenkit elfogad, és mindenki elé személyesen megy. A szent kapun való átlépés éreztesse meg velünk, hogy mi is részesülünk a szeretetnek, a gyengédségnek ebben a misztériumában. Hagyjunk fel minden félelemmel és szorongással, mert az nem illik ahhoz, aki szeretve van. Éljük át inkább a mindent átalakító kegyelemmel való találkozás örömét” – hangzott Piero Marini érsek szentbeszéde, amelyet Dr. Kovács F. Zsolt irodaigazgató tolmácsolt magyar nyelven.

A szertartás végén Piero Marini érsek a Bogdánffy Szilárd vértanú püspök boldoggá avatásakor kiadott püspökségi emlékérmet vehette át Böcskei László megyéspüspöktől.

Sz. G. T.