Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megnyitották a Körösvidéki Múzeumot

Csütörtökön délután zárt körben, de ünnepélyes körülmények között nyitották meg a nagyváradi Körösvidéki Múzeumot, immár új székhelyén, az egykori magyar királyi hadapródiskolában. A nagyközönség szombaton, a múzeumok éjszakáján láthatta először az első kiállításokat.

Csütörtökön délután sok meghívott gyűlt össze a múzeumban Fotó: Bihar Megyei Tanács

Csütörtökön délután sok meghívott gyűlt össze a múzeumban
Fotó: Bihar Megyei Tanács

A múzeum nagytermében Aurel Chiriac, az intézmény igazgatója köszöntette a megjelent világi és egyházi méltóságokat, köztük Böcskei László római katolikus megyéspüspököt, Virgil Bercea görög katolikus és Sofronie Drincec ortodox püspököket. Mint mondta, örül annak, hogy a tíz évre elnyúló felújítás után végre megnyithatják az új múzeum öt termét.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke a normalitáshoz való visszatérésnek nevezte a múzeum megnyitását, és azt is elmondta, hogy körülbelül egy évre lesz szükség a teljes átköltözéshez, eközben azonban folyamatosan nyitnak majd meg újabb és újabb termeket. A tanácselnök hozzátette, hogy nemcsak megyei, hanem régiós jelentőségű intézménnyé változtatnák a Körösvidéki Múzeumot. Claudiu Pop kormánybiztos üdvözölte a munkát elvégzőket, és hozzátette: reméli, mihamarabb megtelnek majd a múzeum termei.

Dr. Papp László (jobbról) szavait Szabó Ödön tolmácsolta román nyelven Fotó: Bihar Megyei Tanács

Dr. Papp László (jobbról) szavait Szabó Ödön tolmácsolta román nyelven
Fotó: Bihar Megyei Tanács

Az Amerikai Egyesült Államokban tartózkodó Ionuţ Vulpescu kulturális miniszter üdvözletét Alexandru Pugna államtitkár tolmácsolta, ő elmondta, hogy 14 ezer négyzetméteres területével a Körösvidéki lesz Romániai legnagyobb múzeuma. Ioan Mang megyei tanácsi alelnök és Cornel Popa szenátor (korábbi megyeitanács-elnök) szintén beszédet mondott a megnyitón, és beszélt Virgil Niţulescu volt államtitkár, az ICOM volt elnöke is.

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere elmondta, a megnyitó a bizonyítéka annak, hogy a kultúra nemzeteket is képes összekötni. Nagyvárad és Debrecen hosszú évszázadok óta a földrajzi közelségen túl kulturális, gazdasági, sőt vallási kapcsolatokat is ápol, és a múzeumi együttműködést is hosszabb időre tervezik az elöljáró szerint, aki arról is beszélt, hogy amennyiben Debrecen megnyeri a 2023-ra megpályázott, Európa Kulturális Fővárosa címet, abból Nagyváradnak és Bihar megyének is előnye származhat az együttműködés révén. A felszólók sorát Maurizio Passerotti, Dél-Tirol tartomány romániai tiszteletbeli konzulja zárta, aki a régi kapcsolat említése mellett kiemelte: bár az épületet „háborúra tervezték, most a kultúrát és a békét szolgálja.”

A cívis városi Déri Múzeum tárlata Fotó: Bihar Megyei Tanács

A cívis városi Déri Múzeum tárlata
Fotó: Bihar Megyei Tanács

A megnyitó végén előbb Varvara Buzilă, a kisinyovi Néprajzi és Természettudományi Múzeum munkatársa beszélt a gyűjteményükből származó szőnyegeken megjelenő jelképekről, majd Magyari Márta, a debreceni Déri Múzeum szakembere szólt a néprajzi gyűjteményükből származó kalotaszegi, dunántúli és matyóföldi viseletekről, felhívva a figyelmet a tárlat egyik különlegességére, egy kétszáz éves bőrövre is. Ezt követően megnyitották a 2013-ban elhunyt Nistor Coita kiállítását, majd a jelenlévők szabadon bejárhatták a múzeum már megnyitott termeit.

Fried Noémi Lujza