Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megnyitották a felüljárókat

Projektzáró sajtótájékoztató helyszíne volt tegnap a Nagyváradot elkerülő út (körgyűrű) déli szakasza fölött felépített két felüljáró: az egyik a 76-os országút fölött ível át, amely Félixfürdő és Déva irányába halad, a másik pedig az Aradi út és a Szentandrási út kereszteződése fölött épült (a 79-es országúton) EU-s finanszírozással. Előbbi átkelőt tegnap, rögtön a terepen megtartott sajtótájékoztató után, utóbbit pedig ma nyitották meg a közúti forgalom előtt.

A felüljárók megnyitása után várhatóan csökkeni fognak a forgalmi dugók Fotók Csikos Rolland

A felüljárók megnyitása után várhatóan csökkeni fognak a forgalmi dugók
Fotók Csikos Rolland

Verőfényes napsütésben, ám hasító szélben tájékoztatták a részletekről mindkét helyszínen a sajtó képviselőit. Mircea Ghitea, a városháza műszaki igazgatóságának vezetője a 76-os országút fölötti híd esetében elmondta, hogy a közel 24,648 millió lejből 16 hónap alatt felépített 226,30 méter hosszúságú és 19,38 méter széles, két-két sávos felüljáró a megyeszékhelyet délről elkerülő körgyűrű gyorsabbá és jobbá tételét, illetve az alatta lévő kereszteződésben a forgalmi dugók megszűnését célozza. Az uniós projekt összegéből 16,011 millió lej vissza nem térítendő támogatás, 3,514 millió lej állami, 5,122 millió lej pedig helyi költségvetésből lett finanszírozva.

A 76-os országút fölötti felüljárón a sajtósok, a projekt készítői és a kivitelezők tartottak terepszemlét

A 76-os országút fölötti felüljárón a sajtósok, a projekt készítői és a kivitelezők tartottak terepszemlét

A 79-es országút felett épült felüljáró szintén a repülőtér felé vezető útnak a szentandrási úttal való kereszteződését hivatott tehermentesíteni. E hídnak a felépítése 25,520 millió lejbe került, melyből valamivel több mint 16,573 millió lej vissza nem térítendő összeg, 3,638 millió lej állami, 5,308 lej pedig önkormányzati költségvetésből származik.

A 79-es országút fölötti felüljáró ma lett átadva

A 79-es országút fölötti felüljáró ma lett átadva

Ilie Bolojan váradi polgármester az elvégzett munkálatokat, melyekre öt év garanciát vállal a kivitelező minőséginek nevezte. Az is elhangzott, hogy e két felüljáró nemcsak a gyorsabb, biztonságosabb és forgalmi dugóktól mentes közlekedést biztosítja, hanem a légszennyezés is csökkenni fog, mivel a lerövidült közlekedési idő alatt kevesebb üzemanyagot fogyasztanak a járművek.

Sükösd T. Krisztina