Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megnyíltak a pénzcsapok

Számos nagyszabású vízügyi fejlesztésről számolt be tegnapi sajtótájékoztatóján Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának egykori igazgatója, aki mindössze április óta dolgozik Bukarestben vízügyekért felelős államtitkárként, de már az azóta eltelt néhány hónapban is sikerült elérnie, hogy több olyan projektre is pénzeket irányítsanak az állami büdzséből, melyeket egyébként az illetékesek évek óta halogattak. Tette mindezt annak ellenére, hogy az idei állami költségvetésből félelmetesen kevés pénzt utaltak vízügyekre és árvízvédelemre.

megnyiltak

Már el is kezdték többek közt a hollószegi gát építését, amelyet eredetileg mintegy három évvel ezelőtt indítottak el, de finanszírozás hiányában leállítottak, mikor a huszonegy méter magasra tervezett konstrukció még a hat métert is alig érte el. A 19 millió lej összértékű építményre annak idején mindössze nyolcmilliót utaltak ki, most azonban újabb hárommillió lej érkezett az Európai Fejlesztési Bank kölcsönéből, tehát folytatódhatnak a munkálatok. Pásztor Sándor elmondta, hogy a tavalyi év során több esőzés alkalmával is átfolyt a víz a hatméteres gáton, de az új finanszírozással reményeik szerint 9–12 méter magasra is emelhetik azt az év végéig, ami már elegendőnek kell bizonyuljon az árvízvédelemre.

A megyeszékhely vonatkozásában 1,7 millió lej érkezett a városközpontban, a Körös bal partján tervezett földalaatti parkoló megépítésére. Ennek az összegnek azonban nem fordíthatják az egészét új munkálatokra, mivel a kivitelező cég előlegben már számos bontási munkálatot elvégzett tavaly, melynek ellenértékét most végre megkaphatja. Megjegyzendő, hogy a projekt indítása óta ez az első tényleges finanszírozás, ami meg is érkezett. Szintén támogatást nyert a Páris-patak rendbetételének projektje, melynek egy 1705 méteres szakaszát befedik majd, és a rendezési munkálatok során kiépítik a Dózsa György és a Kórház utcán érintett házak kanálisrendszerét is, melynek hiánya eddig jelentős környezetszennyezési problémákat okozott.

Bihari vonatkozásban 26 millió lejből szabályozzák majd a Kösmő patak völgyét is Hosszúpályitól kiindulva, Csatáron, Biharpüspökin és Paptamásin át egészen a Berettyóig. Az érintett 17 kilométeres szakaszon nyolc hidat is építenek. Belényes környékén 1,15 millió lejből szintén rendbeteszik a nyimesdi völgyet is.

Bár a vízügy terén végre elindulni látszanak a dolgok, Pásztor Sándor elismerte, hogy még ezzel együtt is óriási hiányosságok vannak. Az egyik legjellemzőbb példaként hozta fel a Jád-völgyi víztározó gátját, amely siralmas állapotban van. A gátszivárgás miatt a potenciális harmincmillió köbméternyi víz helyett jelenleg alig 1–1,5 millió köbméternyit tárolnak a tóban, azt is kizárólag csak azért, hogy az élővilága ne pusztuljon ki teljesen. Pásztor Sándor becslése szerint több mint 4 millió euróra lenne szükség a gát rehabilitálásához, erre azonban egyelőre kilátás sincs. Az államtitkár azonban elmondta, hogy az ügy érdekében egy memorandumot fog benyújtani a szakminisztériumhoz az ország legsürgősebben felújításra szoruló három-négy gátjáról, melyek közt a Jád-völgyi konstrukció valószínűleg az első vagy a második helyen szerepel majd.

Sz. G. T.