Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megnyílt a nemzetközi alkotótábor Mihályfalván

Immár hetedik alkalommal nyitotta meg kapuit Érmihályfalván az a nemzetközi alkotótábor, amely nagyváradi, érmelléki és magyarországi képzőművészeket lát vendégül minden esztendőben. Mindamellett, hogy magyarországi alkotók is vendégeskednek a tábor területén, nemzetközi jellegét az adja, erősíti, hogy szlovákiai vendégművészek is meg-meglátogatják a telepet a határok nélküli együttalkotás örömére.

megnyilt 2

Patai István, az alkotótábor művészeti vezetője

Mint arról már többször is hírt adtunk, az alkotótábor először 2007-ben jött létre a helybéli Marcsó József Képzőművészeti Kör, a Máté Imre Városi Könyvtár, illetve a mihályfalvi önkormányzat közös szervezésében. A művésztanyának voltak azonban más támogatói is az elmúlt hét esztendő folyamán. Az első három évben a helyi Philadelphia Alapítvány székhelyén táboroztak, majd azt követően az Érsemjén–Érmihályfalva határában fekvő Barantón, azaz az egykori Csiha-kúrián vendégeskedtek. Az utóbbi két esztendőben a Gyermek- és Ifjúsági Központ adott helyet az alkotóknak. A támogatók között természetesen minden esztendőben ott jeleskedik az önkormányzat is.

Szalai Ilona könyvtáros és főszervező elmondta, idén az alkotótábor telephelye a Regina panzió, amely a határátkelő felé vezető úton található, s amelynek tulajdonosa Rácz György, aki szállásadójuk és anyagi támogatójuk is egyben.

Idén mintegy húsz-huszonöt művészt várnak a táborba, akik általában a hagyományosan tíz napig tartó „múzsajárás” alkalmával itt fognak berendezkedni.

Bár már pénteken szállingóztak a panzió eme rendhagyó vendégei, a tábor hivatalos megnyitója szombaton délután esett meg. Ebből az alkalomból Nyakó József polgármester is „elvegyült” kicsit a társaságban, megosztva velük néhány vendégszerető gondolatot is a város és a helyi elöljáróság nevében.

Ezt megelőzően a hajdúnánási Patai Istvánnal, a telep művészeti vezetőjével váltottunk néhány szót, aki a tiszadobi (Magyarország) művésztelep kurátora is egyben. Patai István jelöli ki minden esztendőben a mihályfalvi „tábori témát-témákat” is. Ezúttal a „bűvös hármas” számra, valamint Érmihályfalvára mint településre esett a választása. A művésztelep vezetője azt is elmondta, az itt létrehozott munkákból hagyományszerűen az idén is lesz táborzáró kiállítás. (Ennek pontos idejére és helyére még visszatérünk.)

Sütő Éva