Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megnyílt a könyvesbolt

Tegnap óta várja a vásárlókat a nagyváradi Illyés Gyula Könyvesbolt, mely a júniusban bezárt Illyés Gyula Református könyvesbolt helyén működik a Teleki (ma Primăriei) utcában.

Hiánypótló szerepet tölt be a könyvesbolt Nagyváradon, mondta Králik Lóránd befektető az üzlet nyitását megelőző sajtótájékoztatón. A könyvesboltban a magyarországi és a váradi kiadók könyvei mellett a nagyobb erdélyi kiadók könyveit is kínálják, többek között a Pallas Akadémia, a Mentor, Gutenberg és Kriterion kiadók köteteit is kínálják a váradi vásárlóknak. A magyarországi kiadók könyvei kiskereskedelmi áron vásárolhatók meg, így nem kell a határ másik oldalára utazni értük. A karácsony közeledtével kínálatuk egyharmadát gyermek s ifjúsági könyvek teszik ki, de klasszikusokat, szépirodalmat is kínálnak, mondta el kérdésünkre Králik Lóránd. Népszerűek a pszichológiai könyvek, a Kossuth kiadói csoporttal kötött partnerségnek köszönhetően a History és a Goodfood folyóiratok is megtalálhatók a boltban. Tervezik még a hazai irodalmi folyóiratok árusítását – ezekbe bele is lehet majd lapozni a boltban, és természetesen képeslapokat, írószereket is láttunk, ami a képeslapokat illeti, a fehér falakat Péter I. Zoltán gyűjteményéből származó lapok nagyítása díszíti. Korondi termékeket és fából készült játékokat is kínálnak még, és a befektető elmondta, igény esetén mind ezekre, mind a könyvekre fogadnak el rendeléseket, terveik szerint kéthetes határidővel tesznek majd eleget ezeknek. A polcokon egyébként számtalan kötet várja a vásárlókat.

megnyilt1

Jelképes szalagátvágás

 

Olvasósarok és rendezvények

Az Illyés-könyvesboltban egyébként egy kellemes olvasósarkot is kialakítottak. A kanapén bárki beleolvashat a könyvekbe, folyóiratokba, hangzott el. Felszerelnek egy kávéautomatát is, illetve egy internetes kapcsolattal rendelkező számítógépet és wireless internetet is használhatnak a vásárlók. A felsoroltak mellett fénymásolást és például dolgozatszerkesztést is vállalnak, ami főleg a közeli Partiumi Keresztény Egyetem diákjainak lehet hasznos szolgáltatás. A könyvesbolt egyébként hétfőtől péntekig 10–18, szombaton pedig 9–13 óra között tart nyitva.

A polcokat úgy alakították ki, hogy mozgathatóak legyenek, így körülbelül hatvan személy vehet részt egyszerre a rendezvényeken. Az első nagyobb szabású rendezvényt, a Könyvmaratont a jövő héten tartják, erről részletesebben Szűcs László, a  Várad folyóirat főszerkesztője számolt be.

megnyilt2

Várják a vásárlókat

Könyvmaraton, hatodszor

Az idei, hatodik Könyvmaraton részletes programját Szűcs László ismertette. A Könyvmaraton november 20-án, csütörtökön az Illyés-könyvesboltban kezdődik 17 órakor, elsőként a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének farnasi Riporttáborban készült kötetét mutatják be, majd Lőnhárt Melinda Látható hiány című kötetét  ismerteti Demény Péter, ő mutatja be Karácsony Benő Utazás a szürke folyón című kötetét, majd Láng Zsolt  Szerelemváros című novelláskötetéről beszélget a szerzővel Demény Péter és Szűcs László.

November 21-én, pénteken szintén a könyvesboltban 17 órától Murádin Jenő könyvét bemutatja Derzsi Ákos, majd Elek István, a békéscsabai Bárka folyóirat munkatársa Markó Béla esszéiről írt kötetét ismertetik, illetve Markó Béla Hajkük című verseskötetét, a szerzőkkel Szűcs László beszélget. A Törzsasztal beszélgetés 18.30 órakor kezdődik, ez alkalommal Dragomán Györgyöt faggatja Kőrössi P. József.

mwegnyilt 3

Ki-ki találhat kedvére való olvasmányt

November 22-én, szombaton, a költő születésnapján 10 órától az Ady Endre Líceummal közösen megkoszorúzzák Ady mellszobrát, majd a Holnaposok szoborcsoportját, 11 órától pedig a Silent kávéházban Maraton café lesz Dragomán Györggyel, Tasnádi Sáhy-Péterrel és Székely Ervinnel. A kávézóban 15 órától Borzási Johanna Angyalszemközt című verseskötetét Szűcs László mutatja be, ő és Simon Judit pedig 16 órától Tasnádi-Sáhy Péter A békaember legendája című novelláskötetét ismertetik, majd Székely Ervin Bársonyszék és aszfalt című regényét mutatják be.

A szombat délutáni program az Ady Endre Emlékmúzeumban folytatódik, 17.30 órától Kós Károly összes írásának összegyűjtött díszkiadását (Pallas kiadó) Sarány István mutatja be, majd Péter I. Zoltán Kérem alássan! Nagyváradi vendéglők a Monarchia idején című helytörténeti munkáját bemutatja Szűcs László. Befejezésként 19 órától Ady Endre születésnapját ünneplik, Mátyás Zsolt Imre színművész performanszával.

Fried Noémi Lujza