Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megnyílt a karácsonyi vásár

Ünnepi fénybe borult csütörtökön 18 órakor a nagyváradi Szent László tér, amely az idei karácsonyi vásárnak ad otthont. Hatalmas tömeg gyűlt össze a nyitónapon, hogy részese legyen az ünnepi fények kigyúlásának.

Fűszeres forralt bort is kínálnak a helyszínen

Fűszeres forralt bort is kínálnak a helyszínen

A megyeszékhelyen ez a második karácsonyi vásár, az elsőt tavaly a várban tartották meg, de a város vezetősége idén úgy gondolta, hogy a Szent László tér megfelelőbb helyszín. Ameddig nem gyűlt össze annyi ember, hogy egymás lábát letapossák és a járólapok felületén kihúzott elektromos kábelekben, illetve a hangulatfényben nehezen észrevehető lépcsőkön botladozzanak, addig élvezhető is volt a téren kialakult ünnepi hangulat. A hangszórókból karácsonyi zene szólt, az ajándékbódék előtt sokan válogattak a különféle portékákból – fából faragott ajándéktárgyakból, csecsebecsékből, féldrágakövekből készült ékszerekből, édességekből stb. –, akik pedig megéheztek vagy megszomjaztak, a téli hidegben parázson sült gesztenyét, sültkolbászt és egyéb ínyencségeket vásárolhattak, de kapható volt forró csoki és forralt bor is. A főtéren lévő korcsolyapálya is népszerű volt, hosszú sor kígyózott előtte: sok gyerek és felnőtt is korcsolyacipőbe bújt.

Kigyúltak a fények

Kigyúltak a fények

Egy alkotókuckónak is nevezhető, fűtött faházikó is van a téren, amelyben a gyerekek a téli ünnepekhez kötődő kerámiatárgyakat festhetnek ki. A foglalkozás ingyenes, azonban a kerámiatárgyakat 10–45 lej közötti áron kell megvásárolni, hogy arra festhessenek a gyerekek. A kisebbek körében a körhinta is népszerű volt.

A jászolos sátorban 13 szoborral szemléltetik a Megváltó születésének jelenetét, az állókép a Nagyváradi Egyetem művészeti szakos hallgatóinak alkotása, a téren felállított színpadon pedig minden hétvégén koncertek lesznek. Sajnos a téren a vásár megnyitójának momentumára sem zárták le a járműforgalmat, így mind a sofőrök, mind a gyalogosok igen kellemetlen „közlekedési dugókba” kerültek.

megnyilt 4)

Az ajándékbódéknál sokan nézelődtek

A vásár nyitónapján Florin Birta váradi alpolgármester is köszöntötte a jelenlévőket, reményét fejtve ki, hogy Nagyvárad ezzel a rendezvénnyel azon városok közé zárkózik majd fel, mint például Bécs, Budapest vagy Prága, valamint Kolozsvár és Bukarest, ahol egész decemberben karácsonyi vásárral várják az érdeklődőket.

A karácsonyi vásár december 31-ig hétköznapokon 14–20, pénteken, szombaton és vasárnap 12–21 óra között tart nyitva.

Sükösd T. Krisztina