Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megmentenék a hévízi tündérrózsás tavat

A püspökfürdői (ma Május 1. fürdő) tündérrózsás tavat venné kezelésébe a nagyváradi önkormányzat, az erről szóló határozatot novemberi ülésén hagyták jóvá a képviselők.

tunderrozsa1

Mint ismeretes, az Európában egyedülálló Natura 2000-es természetvédelmi terület az elmúlt években szinte teljesen elpusztult (vélhetően a termálvíz felelőtlen és engedély nélküli kihasználása miatt), volt rá példa, hogy a termálvizes tó befagyott. A Körösvidéki Múzeum kezelésében lévő területről többször tartottak különféle fórumokat, ám megoldást senkinek sem sikerült találnia. A tó egyébként a hévízi tündérrózsa (Nimphaea lotus var. thermalis) mellett a bordás homorcsa (Melanopsis parreyssi) nevű csigafajnak és a Racoviţa-kele (Scardinius Racovitzai) nevű halfajnak adott otthon.

A nagyváradi önkormányzat – a határozat indoklása szerint – akciótervet készít majd, hogy megmentse a pusztulástól a tavat, és megőrizhesse az élőhely biológiai változatosságát.

F. N. L.